Mentaal voorbereiden op pensioen (2)

Mentaal voorbereiden op pensioen (2)

Een mentale voorbereiding op je pensioen helpt je stevig in je schoenen te staan als je met onverwachte obstakels te maken krijgt. Je bent relaxter, hebt meer zelfvertrouwen en maakt keuzes waar je blij van wordt. Hieronder lees je tips hóe je dat doet! Het eerste deel gemist? Je vindt de eerste tips op deze pagina.

Tip 5 | Ken de overgangsfases

Pensioneren is een proces met verschillende fases. Het begint met de pre-pensioenfase en gaat via de ‘wittebroodsweken’ naar eventuele teleurstelling en heroriëntatie, om uiteindelijk te eindigen in stabiliteit.

Door je bewust te zijn van deze fases, kun je beter inspelen op wat er komen gaat. Lees meer over elke fase in ons artikel: Je pensioen in zes fases – Leefjepensioen.nl

Tip 6 | Ga aan de slag met je identiteit

Een van de meest uitdagende aspecten van met pensioen gaan is het herdefiniëren van wie je bent. Je beroep is vaak nauw verweven met je identiteit. Wanneer je eenmaal gepensioneerd bent, kan het voelen alsof een stukje van jezelf ontbreekt. Dit is normaal, maar het betekent ook dat het tijd is om jezelf opnieuw te ontdekken. 

Een uitgebreider stuk lezen? Ga dan naar Jouw identiteit voor en na je pensionering – Leefjepensioen.nl

Je kunt ook al aan je identiteit werken vóórdat je daadwerkelijk met pensioen gaat.

Begin met het inventariseren van je interesses en passies die je misschien hebt verwaarloosd toen je nog aan het werk was. Heb je altijd al een instrument willen bespelen, een nieuwe taal willen leren, of meer tijd willen besteden aan tuinieren? Dit is het perfecte moment om deze passies nieuw leven in te blazen.

Dit artikel geeft je een paar goede suggesties: Stoppen met werken en dan? – Leefjepensioen.nl

Tip 7 | Waar kom je je bed voor uit

Voordat je met pensioen gaat, sta je iedere dag op om naar je werk te gaan. Misschien doe je liever duizend andere dingen op een dag dan werken. Als jouw werk stopt, weet je waar je je voor uit wilt komen elke dag. Anderen genieten van hun werk en hebben niet direct een plan de campagne paraat als dit stopt.  

Het realiseren van professionele doelen en het boeken van successen in je carrière maken je blij. Je bent tevreden met je werk en je hebt het gevoel van betekenis te zijn. Je voelt je nuttig en het is goed voor je gevoel van eigenwaarde. Wanneer je echter de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en je werkzame leven achter je laat, komt dit alles op losse schroeven te staan. Het is dan essentieel om een nieuw doel in je leven te vinden. Hoe doe je dat?

Je kunt een doel vinden door te onderzoeken wat jou interesseert, of nog beter, passioneert. Wat is die drijfveer die je elke ochtend motiveert om op te staan en aan de dag te beginnen? Is het de behoefte om anderen bij te staan die hulp nodig hebben? De wens om jezelf constant te verbeteren en te leren? Of misschien ben je vooral gelukkig als je omringd bent door vrienden en familie, mensen van wie je houdt? 

Meer voorbeelden van doelen voor als je met pensioen gaat, lees je hier: Doelen stellen voor je pensioen; enkele ideeën – Leefjepensioen.nl

Tip 8 | Grote doelen? Maak een plan

Je droomt ervan om een wereldreis te maken, je woning volledig te renoveren, een nieuwe opleiding te volgen, of misschien wel je eigen botanische tuin te beginnen. Dit soort ambitieuze projecten vragen om meer dan alleen enthousiasme; ze vragen om een doordacht plan. Dus waar begin je?

Identificeer de belangrijke mijlpalen op weg naar je uiteindelijke doel. Deze mijlpalen dienen als ijkpunten waardoor je je voortgang kunt meten. Ze geven je ook een gevoel van prestatie, zelfs voordat het grote doel is bereikt.

Tussendoelen

Vervolgens breek je deze mijlpalen op in nog kleinere, behapbare doelen. Deze verdeling maakt het hele proces overzichtelijk en zorgt ervoor dat je een heldere lijn ziet tussen waar je nu bent en waar je wilt zijn.

Om die tussendoelen te bereiken, stel je concrete actiepunten op. Dit zijn de specifieke taken die je moet uitvoeren om elk van je kleinere doelen te bereiken. Ze zijn  je routekaart en geven je een duidelijk pad om te volgen.

Door je grotere doel op te splitsen in tussendoelen, maak je niet alleen het hele proces haalbaarder. Je ervaart ook het plezier en de voldoening van het bereiken van kleinere successen langs de weg. Deze tussentijdse overwinningen houden je gemotiveerd en gefocust, en brengen je steeds een stap dichter bij het verwezenlijken van je ultieme ambitie!

Tips 1 t/m 4 gemist?

We hopen dat er tips bijzitten die jou kunnen helpen je mentaal voor te bereiden op je pensioen. Heb je de eerste tips gemist? Lees ze hier dan terug! Ook volgen binnenkort de laatste tips!