5 tips voor een pakkend pensioengedicht

5 tips voor een pakkend pensioengedicht

Wil jij een heel persoonlijk cadeau geven aan een collega of dierbaar iemand die binnenkort met pensioen gaat. Denk dan eens aan een zelf geschreven pensioengedicht. Persoonlijker kun je het niet maken. Bovendien is het schrijven van pensioengedichten niet zo moeilijk als je denkt. Vooral niet met onze 5 tips!

Wat wil je vertellen?

Begin niet meteen met dichten, want dan loop je meestal al snel vast. Probeer eerst eens te bedenken wat je eigenlijk wilt vertellen. Wat is de boodschap die je wilt overbrengen. Wat kenmerkt de persoon als collega en als persoon? Waar is de persoon goed in? Of misschien weet je al iets over de pensioenplannen van de persoon waar je iets over kunt zeggen. Noteer steekwoorden waar je aan denkt bij de persoon. Zij kunnen de basis vormen voor je gedicht. Uiteraard mag je ook wat minder leuke eigenschappen noteren, maar het positieve moet toch wel de overhand houden.

Rode draad

Het is waarschijnlijk niet mogelijk om al je steekwoorden te verwerken in het gedicht. En dat hoeft ook niet. Kies de meest bepalende en leukste uit en denk alvast na over hoe je daar een verhaal mee zou kunnen maken. Je hoeft nog aan het dichten te slaan, want dat belemmert op dit punt alleen maar je creativiteit.

Eigenschappen koppelen

Probeer vervolgens trefwoorden en anekdotes aan elkaar te koppelen. Als iemand bijvoorbeeld graag appeltaart maakt voor de afdeling, probeer dat te koppelen aan een eigenschap als attent, collegiaal of levensgenieter. Of een eigenschap als verstrooidheid kun je koppelen aan al die keren dat je een lunch hebt voorgeschoten, omdat de portemonnee nog thuis lag. Door verbanden te leggen tussen eigenschappen en anekdotes zul je merken dat er al kleine verhaaltjes worden geboren.

Durf weg te laten

Soms heb je een leuke anekdote die je eigenlijk niet kwijt kunt in het gedicht. Kunst is ook om deze dan weg te laten. Dat noemen schrijvers ‘Kill your darlings’. Dit houdt in dat je soms je mooiste voorbeelden moet laten om tot een beter verhaal te komen.

Aan de slag!

Nu je in grote lijnen het verhaal in je hoofd hebt en daarbij ook al wat anekdotes en trefwoorden wordt het tijd om daadwerkelijk te gaan rijmen. Mocht je er toch niet zo’n ster in zijn of een paar lastige woorden hebben, dan zijn er genoeg online rijmwoorden websites waar je terecht kunt. Op rijmwoordenboek.net vind je bijvoorbeeld al zo’n 80 woorden die erop rijmen. Van kampioen tot visioen en wandelschoen. Ook kun je op zoek naar synoniemen voor het woord. Ook daar bestaan synoniemenwebsites voor. Op Synoniemen.net vind je als synoniem voor ‘pensioen’ bijvoorbeeld: ‘rust’.

Heel veel succes!