8 tips om je goede voornemens echt vol te houden!

8 tips om je goede voornemens echt vol te houden!

Een nieuw jaar betekent voor veel mensen, nieuwe voornemens. Hoe zorg je dat je ze volhoudt? Wij geven tips.

8 tips om je goede voornemens echt vol te houden!

Het is niet toevallig dat je op 1 januari plotseling links en rechts aanbiedingen van de sportschool ziet. Mensen houden van een frisse nieuwe start. Dus is de komst van het nieuwe jaar voor veel mensen een moment om het roer om te gooien. Met nieuwe voornemens worden oude gewoontes overboord gegooid. Alles met het idee om gezonder of gelukkiger te worden. Maar hoe zorg jij dat je volgend jaar niet weer hetzelfde voornemen maakt? Wij geven je tips!

Een nog onbescheven notitieblok

Als je een nieuw notitieboek koopt, schrijf je dan heel netjes op de eerste pagina? Let je bewust op wat je schrijft en dat je geen fouten maakt? En baal je dan als je voor het eerst een woord moet doorhalen? Wij mensen houden van een frisse start. En ondanks dat we soms met veel zorg beginnen te schrijven in ons nieuwe notitieboekje, worden we op een gegeven moment slordiger er stoppen we soms zelfs helemaal met schrijven. Maar elke keer als we een nieuw notitieboekje kopen of krijgen beginnen we weer met dezelfde zorg en toewijding.

Onze voornemens

Hetzelfde geldt voor onze voornemens op 1 januari van het nieuwe jaar. Elk jaar kiezen we dit moment als de nieuwe frisse start. Als de lege pagina van het notitieboekje wat we mogen beschrijven. Plannen die daarbij veel langskomen zijn afvallen (35% van de gevallen), fitter worden (33%), gezonder eten (31%), meer aandacht besteden aan mijn uiterlijk (15%), meer tijd besteden aan familie en vrienden (14%), meer tijd voor mijzelf (12%), minder alcohol drinken (11%) en stoppen met roken (5%). Maar heel vaak gaan we op de duur slordig om met onze voornemens en houden we ze uiteindelijk niet vol. Om een jaar later vol goede moed weer van voor af aan te beginnen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 66% procent van de mensen één maand of korter hun voornemen volhouden. Binnen drie maanden heeft 80% opgegeven. Maar 14% houdt hun voornemen een jaar vol.

De tips op een rij

Dat kan ook anders. Je hoeft niet elk jaar je goede voornemens op te frissen. Je kunt ook zorgen dat jij je goede voornemen tot het volgende jaar volhoudt. Maar hoe houd je dingen als “ik wil gezonder leven” en “ik wil meer tijd voor mijzelf nemen” vol?

  1. Formuleer concrete doelen. Bij het formuleren van goede voornemens zijn mensen vaak – onbewust – vaag. Als je zegt dat je gezonder wil gaan leven wat betekent dat dan? Wil je een bepaald aantal kilo’s kwijtraken? Ben je van plan een aantal keer in de week naar de sportschool te gaan? Of heb je iets anders voor ogen? Op het moment dat jij je doel heel concreet formuleert is het makkelijker om je er aan te houden. Je kunt jezelf tenslotte aanspreken als je niet voldoet aan de richtlijnen. Of kunt andere vragen jouw stok achter de deur te zijn. Bij een algemene formulering is dit moeilijker.
  2. Formuleer haalbare voornemens. Houd bij het formuleren van je voornemens ook rekening met het de haalbaarheid ervan. Is het aannemelijk dat jij vanaf 1 januari elke dag naar de sportschool gaat als jij dat op dit moment niet doet? Je kunt beter de lat iets lager leggen en bijvoorbeeld afspreken dat je twee keer in de week naar de sportschool gaat. Op die manier is je doel haalbaarder. Dat zorgt ervoor dat jij minder snel zult opgeven, omdat je denkt dat het “je toch nooit lukt”. Je kan enorm enthousiast beginnen met zeven keer in de week sporten, maar als je dat uiteindelijk maar een maand volhoudt dan schiet je niets op. Dan kan je beter een jaar lang twee keer in de week naar de sportschool gaan. Kortom: met een haalbaar voornemen is de kans dat je jouw doel bereikt groter.
  3. Onderschat kleine voornemens niet. Als je gaat bepalen wat je doelen zijn voor het nieuwe jaar, onderschat dan niet wat kleine veranderingen al kunnen betekenen. Als je gezonder wilt leven dan kun je ook al beginnen met kleine stapjes zoals frisdrank vervangen door water, wandelen in plaats van lopen, et cetera. Dan komt de rest hier vanzelf uit voortvloeien.
  4. Schrijf je voornemens op. Op het moment dat jij je voornemens opschrijft (en ergens zichtbaar ophangt), heb je echt een afspraak met jezelf en dat helpt bij het volhouden van je plan. Sommige mensen geven dit zelfs weer in de vorm van een contract. Schrijf dus op wat je wil bereiken en vorm daarmee je eigen stok achter de deur.
  5. Houd je voortgang bij. Een manier om jezelf op positieve manier te stimuleren je voornemens te realiseren is door je voortgang bij te houden. Dit is een constante herinneringen aan hoe jij ervoor staat en wat je nog moet doen.
  6. Geloof in jezelf. Het gaat je pas echt lukken iets te veranderen in je leven als je in jezelf gelooft. Als jij ergens denkt dat het je toch niet gaat lukken om te veranderen, dan kun je net zo goed geen goede voornemens formuleren.
  7. Houd vol. Uit onderzoek blijkt dat we 21 dagen nodig hebben om iets nieuws te integreren in ons leven. Als je dus gezonder wil gaan eten dan moet je dit 21 dagen volhouden om succesvol te worden daarin. Geef dus niet meteen op, maar houd vol. Bijt je door de moeilijkere periodes heen en weet dat het daarna makkelijker wordt.
  8. Zorg dat je er niet alleen voor staat. Hoewel uiteindelijk niemand anders jouw goede voornemens kan realiseren, kan het helpen om er toch niet helemaal alleen voor te staan. Vraag eens rond of er meer mensen een goed voornemen hebben. Als je hetzelfde voornemen hebt, dan is dat natuurlijk ideaal, maar ook bij andere voornemens kun je steun aan elkaar zijn. Als het veranderen dan even tegenzit dan kun je daarover praten.