Je levensverhaal op papier

Je levensverhaal op papier

De pensioentijd is het moment waarop veel mensen de behoefte krijgen om hun levensverhaal op papier te zetten. Geldt dat ook voor jou? We zetten enkele handige tips op een rij.

Je levensverhaal op papier

Denk je er wel eens over na om je eigen levensverhaal op papier te zetten? Het schrijven van levensverhalen heeft een enorme vlucht genomen. Mede door de komst van internet. De traditionele vormen van het op papier zetten van je verhaal worden vervangen door andere versies, zolang het verhaal van jezelf maar centraal blijft staan. Kortom, het schrijven van een levensverhaal (ofwel een biografie schrijven) is in en je kunt er volledig je eigen draai aan geven.

Waar te beginnen?

Om al die bezwaren zoals niet weten waar je moet beginnen van tafel te gooien, zeggen we het volgende: het schrijven je levensverhaal doe je voor jezelf. En dat kan verschillende redenen hebben. Omdat je bijvoorbeeld terug wilt kijken op je leven, om jouw levensverhaal achter te laten en te delen met je kinderen of kleinkinderen of omdat je het wil gebruiken om bepaalde gebeurtenissen in je leven wilt verwerken door erover te schrijven. Als jij er behoefte toe voelt is er al genoeg reden om gewoon van start te gaan.

Levensverhaal: in welke vorm

Een levensverhaal gaat over jezelf, maar het is vooral belangrijk om jezelf als personage in het verhaal te gaan zien. Is het dan ook gebruikelijk om het verhaal in de ik-vorm schrijven of juist in de hij/zij vorm? Deze vraag stellen veel beginnende levensverhaal schrijvers zich. Het antwoord is dat er aan deze vraag eigenlijk geen goede of foute keuze hangt. We zijn gewend om ons leven te beschrijven vanuit de ik-vorm omdat we in ons leven zelf centraal staan. Ook helpt schrijven in de ik vorm om je in te voelen in ervaringen en gedachten van toen. Maar bij het schrijven van een levensverhaal is het goed om even los te komen van je ‘ik’ en te reflecteren op je verhaal en sommige gedachtegangen en gebeurtenissen simpeler te maken dan ze waren. Nadeel is dat je soms te beschrijvend denkt in plaats van op te gaan in je gevoel. Aan beide vormen kleven dus voor- en nadelen.

Volgorde

Een levensverhaal kan een hele leven bevatten, beginnen bij een belangrijke gebeurtenis of enkele delen uit het leven uitlichten. Meestal volgt het verhaal een chronologische volgorde, maar het is niet verplicht. De inhoud van het verhaal mag subjectief zijn, omdat alleen het verhaal van de hoofdpersoon en zijn/haar visie wordt verteld. Over het algemeen zijn deze schrijfsels bedoeld voor verspreiding in kleine kring zoals familie en vrienden.

Tips om je op weg te helpen

Hier volgen nog enkele tips om je op weg te helpen:

-Ga terug in de tijd en probeer te achterhalen wat je toen allemaal hebt gedaan

-Welke gebeurtenissen hebben impact gehad op de rest van je leven?

-Welke omstandigheden/levenslessen hebben je gevormd.

-Spreek met anderen over je even, dan komen herinneringen boven

-Bekijk foto’s en haal herinneringen op

-Ga de gegevens samenvoegen als je veel informatie hebt

– Illustreer je levensverhaal met foto’s

Veel succes (en plezier) met het schrijven van jouw eigen levensverhaal.