Pensioen en relatie

Pensioen en relatie

Ook voor de partner verandert er veel als je met pensioen gaat. Je bent vaker thuis en moet een nieuw ritme vinden. Hoe pak je dat aan?

Pensioen en relatie

Met pensioen gaan heeft niet alleen invloed op de persoon zelf, maar ook op de partner van de gepensioneerde. Hoewel we op internet voornamelijk op praktische zaken stuiten rondom dit thema, zoals wat zijn de financiĆ«le gevolgen bij het op latere leeftijd uit elkaar gaan, hoe zit het met mijn partnerpensioen? Zijn wij juist op zoek naar wat het met je relatie doet als je ineens veel meer tijd met elkaar doorbrengt. Is het heerlijk om samen nieuw dingen te ondernemen en te ontdekken of heb je misschien een partner die ronduit moet wennen aan zijn/haar nieuwe ‘rol’ als gepensioneerde en hierdoor liever alleen is? Je kunt vooraf meestal niet voorzien wat zo’n nieuwe levensfase met je doet.

Met pensioen gaan

Wanneer we spreken over ‘met pensioen gaan‘ dan staat de aanstaande gepensioneerde over het algemeen centraal. Dat is natuurlijk ook niet vreemd gezien pensionering een directe impact heeft op het dagelijks leven van de (aanstaande) gepensioneerde. Deze persoon heeft haar laatste werkdag, neemt afscheid van collega’s en moet zichzelf oriĆ«nteren op een nieuwe daginvulling. Toch is het ook interessant om eens te kijken naar de partner van de gepensioneerde. Ook op hem/haar heeft deze nieuwe levensfase een grote invloed; van een fulltime werkende man of vrouw is de daginvulling nu een stuk minder vast omlijnd. Je partner is ongetwijfeld meer thuis, waardoor je meer op elkaars lip zit. Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot, maar het kan juist ook nieuwe kansen bieden.

Nieuw ritme vinden

We kunnen zeggen dat niet alleen de persoon die met pensioen gaat een nieuwe ritme moet vinden, maar dat dit ook zeker voor de partner geldt. Maak hier samen werk van en zoek naar nieuwe mogelijkheden. Door verwachtingen naar elkaar uit te spreken maak je van je pensioentijd een periode waarin jullie je samen prettig voelen. Pensionering van een van de partners of van allebei kan namelijk juist ontzettend waardevol zijn als je er van houdt om er samen op uit te trekken; dagjes weg, op vakantie, op bezoek bij de kinderen of de interesse voor een een hobby of een passie deelt.

Verwachtingen bespreken

Praat vooraf met elkaar over wat je verwachtingen zijn van het met pensioen gaan. Verwacht je vaker thuis te zijn of zoek je juist meteen iets om je dagen invulling te geven, zoals met vrijwilligerswerk? En wat verwacht je van jullie samen? Wil je meer dingen ondernemen met je partner en plan je bijvoorbeeld een vast dag in de week daarvoor? Zou je op de kleinkinderen willen passen of juist ook dingen los van elkaar willen blijven doen? Het lijken vanzelfsprekende zaken om te bespreken, maar toch wordt het vaak onderschat om de partner te betrekken in deze keuzes.

Versterk je relatie

Juist bij relaties waarbij mensen gewend zijn veel tijd voor zichzelf te hebben kan de overgang naar pensioen moeilijk zijn. Zorg er dus voor dat je hier samen goed op voorbereid bent. Stel jezelf vooraf de vragen wat de kracht is van jullie relatie. Zit dat hem erin dat je veel samen doet, een gezamenlijke hobby hebben of misschien juist dat jullie veel dingen los van elkaar ondernemen. Juist voor deze laatste groep kan de overgang naar pensioen van een van de partners soms wat stroever verlopen. Bereid je voor door er vantevoren met elkaar over te praten en verwachtingen naar elkaar uit te spreken. Wat doe je als je merkt dat je partner duidelijk moeite heeft om zijn/haar draai te vinden of als het zelfs tegenvalt. Wil je dat de partner je opvrolijkt en dingen met je onderneemt of wil je juist liever wat meer tijd voor jezelf om het zelf op een rijtje te zetten. Het is voor velen nog steeds moeilijk om deze onderwerpen samen te bespreken. Juist voor de personen die zichzelf niet makkelijk uiten of relaties die als enigszins onder druk staan. Zorg er dus voor dat met pensioen gaan iets van jullie samen wordt.