Collega met pensioen? 5 tips voor een goed afscheid

Collega met pensioen? 5 tips voor een goed afscheid

Je hebt jarenlang prettig samengewerkt, maar nu gaat je collega echt met pensioen. Hoe zorg je voor een passend afscheid?

Collega met pensioen? 5 tips voor een goed afscheid

Jullie hebben jarenlang met veel plezier samengewerkt, maar nu gaat je collega toch echt met pensioen. En dat wil je natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Maar hoe zorg je nu voor een passend afscheid? Moet het een groot feest worden tot in de kleine uurtjes of houd je het liever klein met een intiem etentje? Vijf dingen waar je in ieder geval rekening mee dient te houden.

1) wat wil de collega die met pensioen gaat?

Is hij de joviale prater, die het liefst met het hele bedrijf een feestje viert? Of is hij juist een beetje ingetogen en geeft hij liever niet te veel ruchtbaarheid aan zijn naderende pensioen? Vraag je altijd af wat bij je collega past en vraag het hem zelf ook gerust. Zestig procent van de mensen die met pensioen gaat, vindt het prettig om vooraf te overleggen over het afscheid. Schroom dus niet om je ideeën aan je collega voor te leggen. Je verpest daarmee niet de verrassing. Als je globaal informeert naar zijn of haar wensen blijft er nog genoeg te raden over.

2) Welk budget is er beschikbaar voor het afscheid?

Voor je een weekendje naar Las Vegas organiseert voor het hele bedrijf, omdat je collega graag een potje pokert, vraag je beter eerst naar het beschikbare budget. Iedere werkgever is verplicht om een bepaald bedrag opzij te zetten voor het afscheid van een collega die met pensioen gaat. Aan de hand daarvan kun je eenvoudiger het programma bepalen. Je kunt bovendien direct de gelegenheid aangrijpen om met je werkgever te overleggen over het afscheid van je collega.

3) wat is een passend cadeau voor de pensionado in spé?

Je weet dat hij graag vist, maar om nu zomaar een nieuwe vishengel te kopen? Wie weet heeft hij die net voor zijn verjaardag gekregen. En erg origineel is het ook al niet. Maar wat dan wel? Het is misschien goed om te weten dat mensen die met pensioen gaan het liefst geld krijgen. Als tweede geven ze de voorkeur aan een activiteit die ze met hun partner kunnen ondernemen. Denk aan een weekendje naar een romantisch kasteeltje in Limburg, kaartjes voor een mooie voorstelling of een museumjaarkaart bestellen.

Een collega die met pensioen gaat, vindt het daarnaast leuk om een gepersonaliseerd cadeau te krijgen. Wat dacht je van een boekje waarin iedere collega een leuke herinnering opschrijft? Of een Zwitsers zakmes met een gegraveerde tekst erop? Een EHBO-pakketje (Eerste Hulp bij Ouder Worden) kan ook grappig zijn. Daarin stop je bijvoorbeeld een puzzelboekje, een bon voor een kop koffie met taart en een abonnement voor een tijdschrift. Gewoon een tegeltje met een lieve of grappige tekst valt eveneens vaak in de smaak. Hier vind je meer inspiratie voor bedankjes voor afscheid werk.

ebundel Gedichten

> Download de bundel

pensioen gedichten

 

4) welke activiteit organiseer je als afscheid voor je collega

Collega met pensioenJe weet wat je collega graag wil, je kent het budget en hebt ook al een cadeau in gedachte, maar wat ga je nu precies doen op de grote dag? Bij het afscheid zijn er vaak enkele elementen die altijd goed zijn: eten en drinken, een speech en de aanwezigheid van de belangrijkste collega’s. Is je collega een fijnproever regel dan wat luxe hapjes bij de traiteur en zorg dat er een goed glas wijn is bij de borrel. Is de man of vrouw meer van het bier en de bitterballen, regel die dan vooral. Het is altijd leuk om één nevenactiviteit te organiseren. Ga bijvoorbeeld huifkar rijden, doe een rondvaart of stap op de fiets voor een tochtje. Belangrijk daarbij is dat er genoeg ruimte is om te praten en op een gezellige manier de collega uit te zwaaien. Het biedt tevens de mogelijkheid om in kleinere kring afscheid te nemen en bij de afscheidsborrel meer mensen uit te nodigen.

5) Hoe geef ik een mooie afscheidsspeech voor de collega die met pensioen gaat?

De speech is vaak een van de moeilijkste onderdelen van het afscheid, maar ook een van de meest gewaardeerde. Het is belangrijk om de vertrekkende collega te laten weten wat hij voor het bedrijf heeft betekend en hoe hij gemist zal worden. Zo’n liefdevolle en warme toespraak hoeft echter niet heel lang te duren. En het hoeven er ook geen tien te zijn. Een veelgehoorde klacht is dat er te veel te lange speeches worden gegeven. Liever één heel goede, dan vijf saaie toespraken. Idee is om bijvoorbeeld een tijdslimiet in te stellen voor de duur van iedere speech. Ook kun je vooraf de teksten bundelen in een boekje of enkel een mooi gedicht voordragen. De laatste tijd is een speech in dichtvorm populair. Bespreek daarin de positieve eigenschappen van je collega en lardeer je tekst met een grapje hier en daar. Wil je inspiratie voor een goede tekst voor het afscheid van je collega? Laat je dan inspireren door de speech van Ger voor Ruud. Succes!

Vond je nog niet wat je zocht? In deze blog vind je meer inspiratie voor het afscheid van een collega.

Tips voor laatste werkdag?

Kijk altijd of het afscheid past bij de vertrekkende collega. Niet iedereen zit te wachten op een grootse receptie zoals anderen minder voelen voor een etentje. Maak daarom geen ‘standaard draaiboek’ voor een afscheid.

Wat is een passend cadeau?

Denk niet alleen aan het materiale, maar zorg voor een persoonlijke verrassing. Een boek vol felicitaties doet vaak minstens zoveel goed als de spreekwoordelijke gouden pen.

Hoe schrijf je een goede afscheidsspeech?

Op onze site vind je vele tips en voorbeelden. Ieder heeft z’n eigen stijl speech: let vooral op dat overdaad schaadt. Liever één goede gezamenlijke speech dan 5 saaie toesrpaken.