Collega’s: zo geef je een gezamenlijk afscheidscadeau

Collega’s: zo geef je een gezamenlijk afscheidscadeau

Een afscheidscadeau geven is altijd waardevol voor een collega die met pensioen gaat. De meeste bedrijven hebben standaard een pot waaraan het werk of alle collega’s bijdragen. Met als uitkomst een groot cadeau! Maar dit is zeker niet de enige optie. Er zijn nog veel meer leuke ideeën om gezamenlijk met je collega’s te geven. Hier lees je 5 originele tips ter inspiratie!

Een persoonlijke pensioenkrant

Alle collega’s sturen een leuke anecdote, een mooie ervaring of een pensioenwens in gericht op de persoon die met pensioen gaat. Goede moppen en pensioenspreuken of levenswijsheden doen het ook goed. Voeg deze stukken tekst samen met beeldmateriaal samen tot een leuk afscheidsboek of een heuse pensioenkrant. De collega kan zijn ‘krant’ er altijd weer bijpakken en stilstaan bij zijn tijd op het bedrijf.

Geef een verzorgd diner cadeau

Houd je collega die met pensioen gaat van een goede maaltijd? Geef hem of haar een 3-gangen diner cadeau! Niet als cadeaubon, maar persoonlijk verzorgd door jullie als collega’s. Laat iedereen iets meenemen dat het diner tot een succes maakt: een soepje vooraf, een hoofdmaaltijd of tapas, en natuurlijk een toetje.

Je kunt het diner compleet maken met (zelf bedrukte) servetten en (gepersonaliseerde) wijnglazen. Wat is een wijnglas zonder wijn? Een wijn met eigen etiket, wat kaarslicht en een mooi tafelkleed maken het af. Zo hoeft de pensionado in spé na zo’n emotionele dag niet meer na te denken over zijn diner.

Een online pensioencursus + pensioentegel

Ben je op zoek naar een ideale combinatie van nuttig en ludiek? Dan is de online pensioencursus van Leef je Pensioen een heel mooi cadeau. Te volgen op elk moment van de dag, wanneer je maar wilt. Bomvol informatie, inspiratie en tips om goed voorbereid het pensioen tegemoet te gaan. In 6 thema’s neemt oud-presentator Jan de Hoop de cursist mee in de veranderingen tijdens de pensioentijd. Behalve de cursus, mag je ook één van de 3 originele pensioentegels kiezen om er bij cadeau te geven. Leuk om te geven én te krijgen!

Grabbelton met kleine cadeaus

Alle afscheidscadeautjes verzamelen! Maak een grabbelton waarin je alle cadeautjes van de collega’s verstopt. Tussen de krantenknipsels, confetti of andere opvulling kan de vertrekkende collega zijn cadeaus vinden. Vind je het leuk een beetje te dollen, stop dan ook wat ‘onechte’ maar nuttige cadeaus in de ton, zoals een rol toiletpapier, een onderzetter, nietjes of een setje batterijen.  

Persoonlijke collega quiz 

Een afscheidscadeau aanbieden met een spelelement kan ook voor lol zorgen. Deze is wel voor de creatievelingen, maar wie houdt er niet van een leuke quiz!? Laat iedere collega een vraag bedenken over een mede-collega. Als de vertrekkende collega de vragen goed beantwoord, weet hij waar hij zijn eerstvolgende cadeau kan ophalen. 

‘Wie vergeet er altijd zijn computer uit te zetten?’

Antwoord: Jos

Dus: cadeau ligt bij Jos

‘Van wie is de uitspraak “niet .. maar..”?’

Antwoord: van Janneke.

Dus het cadeau ligt bij Janneke.

Met meer tijd en inspanning kun je zo’n quiz uitbreiden tot een speurtocht door het kantoor, de werkplaats of buiten in de natuur. In plaats van vragen over collega’s kun je hints geven naar de locatie van een volgend cadeau. Zo haal je de detective in je vertrekkende collega naar boven.

Blunders en mijlpalen

Kies een aantal kenmerkende eigenschappen van de collega die met pensioen gaat. Misschien weten jullie nog wat grappige blunders of mijlpalen in zijn tijd bij het bedrijf. Beeld ze uit, de vertrekkende collega moet nu raden waar het om gaat! Bij elk goed antwoord krijgt hij een cadeautje. 

Je kunt hier ook een fotoshoot van maken; als de collega de scène geraden heeft, moet hij zelf zijn eigen rol op zich nemen. Maak hier bij elke scène een foto van. Deze kun je na afloop verzamelen en in een klein fotoboekje laten afdrukken. 

Meer afscheidscadeau-ideeën?

Heb je nog meer ideeën nodig voor het afscheid van een collega? Lees ons artikel afscheidscadeaus voor iemand die met pensioen gaat of deel jouw beste tip met ons!