Afscheid collega? Zorg voor een leuk & origineel vertrek

Afscheid collega? Zorg voor een leuk & origineel vertrek

Pensioentijd! Neem je binnenkort afscheid van een collega? Dan wil je niet dat de pensionado je bedrijf met stille trom verlaat.

Uit onderzoek blijkt dat gepensioneerden gelukkiger zijn als ze het einde van hun loopbaan – en daarmee het begin van hun pensioen – vieren. Wij geven je tips voor cadeaus, speeches en originele cadeaus!

De tips komen niet alleen van pas als een collega met pensioen gaat. Je kunt ze ook gebruiken als iemand vertrekt naar een nieuwe baan of afscheid neemt vanwege een wereldreis.

Voor we van start gaan…

We noemen al het onderzoek over afscheid nemen van je werk. Dat is niet zomaar een onderzoek. Het is uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam. Wat blijkt? Gepensioneerden die het einde van hun werkende leven vieren met een afscheidsfeestje zijn gelukkiger dan de mensen die stilletjes vertrekken.

Als je bewust afscheid neemt van je rol als werknemer en collega, dan heeft dat een positief effect op hoe jij daarna de volgende stap in je leven maakt.

Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat een afscheid op de werkvloer erkenning geeft voor de rol die iemand jarenlang heeft gehad en nu opeens achter zit moet laten.

Een extra reden dus om het afscheid van jouw collega aandacht te geven. Even de toekomstige gepensioneerde in de spotlights zetten, waardering uitspreken voor het werk dat de pensionado in spé heeft gedaan én een cadeau als blijvend aandenken geven.

Duidelijk allemaal. Maar hoe zorg je dat het afscheid van een collega ook daadwerkelijk gezellig wordt? wij helpen je het eenvoudig te regelen.

Het feestje bij het afscheid

Afscheid collega

Wist je dat een kwart van de gepensioneerden vertrekt zonder feestje? Ze trekken simpelweg de deur dicht en komen niet meer terug.

Niet iedereen ziet zo’n feestje vooraf zitten. Er speelt ook veel onzekerheid. Komen collega’s wel? Is het wel gezellig?

Na afloop van een feestje blijkt dat beeld (bijna) altijd gekanteld. Je sluit je werkzame leven op een positieve manier af. In de wetenschap heet dit ook wel de peak-end rule. Je herinnert je de afsluiting van een tijdperiode het best. Alle reden om het positief te maken!

Het positieve gevoel dat we krijgen tijdens een afscheidsfeestje (door de waardering voor wie we zijn geweest tijdens ons werkende leven), nemen we dus mee naar de toekomst.

Afscheid collega: de organisatie

Goed om te weten: voor het afscheid van een collega reserveert een werkgever meestal een aardig budget. Dat geeft je mogelijkheden om iets leuks te organiseren.

Overleg altijd vooraf om negatieve verrassingen te voorkomen…

De vervolgstap: informeer even bij de betreffende collega welke plannen en ideeën hij/zij zelf heeft. Laat je niet afschrikken door “ik wil niets”. Daar schreven we al eerder over. Soms is een zetje in de rug gewenst.

Je kunt veel feest-invullingen overwegen. Denk aan een borrel, een etentje met collega’s, wel/niet betrekken van familie. In de praktijk heeft ruim zestig procent van de afscheidnemende collega’s inspraak in heteigen afscheid.

Aandacht is het mooiste cadeau

Afscheid nemen van een collega voor het pensioen is wel een momentje. Er wordt in de meest gevallen oprechte, persoonlijke aandacht aan besteed. Op een rij wat de pensionado’s zeggen:

  • Negentig procent gaf aan dat zij bij hun afscheid op werk een cadeau hebben ontvangen
  • In 54 procent van de gevallen kwam dat cadeau van de werkgevers én collega’s
  • In één op de drie gevallen was het cadeau uitsluitend afkomstig van één of meerdere collega’s
  • In vijf procent van de gevallen kreeg een gepensioneerden een cadeau van alleen de werkgever.

Afscheidscadeau

Welk afscheidscadeau je ontvangt? Dat heeft toch een sterke invloed op hoe een gepensioneerde zijn of haar afscheidsfeestje waardeert.

Als iemand een afscheidscadeau kreeg dat zowel van de collega’s als werkgever afkomstig was, dan werd het afscheidsfeest het best gewaardeerd. Als het cadeau alleen van de collega’s of werkgever afkomstig was, of er was helemaal geen cadeau, dan werd het afscheid van de collega’s ook een stuk minder feestelijk ervaren.

Hoe kies je nu een geschikt cadeau?

Om het afscheid van je collega dus tot een echt succes te maken, is het belangrijk je te verdiepen in leuke afscheidscadeaus.

Om de plank niet mis te slaan, maar juist de spijker op de kop kun jij jezelf een aantal vragen stellen. Weet je bijvoorbeeld wat jouw collega gaat doen met de uren die hij of zij niet meer op het werk zal doorbrengen?

Ook kun je inspelen op persoonlijke eigenschappen. At jouw collega altijd de pot met dropjes leeg? Dan is aardig om de eigen dropjespot voor thuis mee te geven omdat deze gemist zal worden. In het artikel “Een persoonlijk pensioencadeau” lees je meer tips voor het vinden van een geschikt cadeau voor het afscheid van je collega.

Nog een paar losse ideeën. Denk aan personalisatie. Als jouw collega van plan is meer uren te gaan darten, dan kun je bijvoorbeeld overwegen om gepersonaliseerde dartpijltjes te geven.

Of als je collega van plan is op reis te gaan nadat hij of zij met pensioen is gegaan, dan kun je natuurlijk ook een reis gerelateerd cadeau geven. Van een mooie koffer tot een reisgids voor de desbetreffende bestemming of misschien wel een luxe overnachting die hij zelf nooit zou boeken.

Naast dat een cadeau een verwijzing naar de toekomst kan zijn, kun je natuurlijk ook iets geven wat te maken heeft met het werk waarvan afscheid genomen wordt.

Een kleine brainstormsessie met collega’s kan wonderen doen. Samen kom je snel tot meer ideeën voor een leuk cadeau voor het afscheid van je collega. Waarschijnlijk bedenk je samen een te gek idee waar jij in je eentje niet op komt.

Zo heeft jouw ene collega misschien een keer een verhaal bij de koffieautomaat gehoord wat genoeg inspiratie biedt voor een leuk cadeau of deelt een andere collega een hobby met de afscheidnemende collega waardoor hij het perfecte cadeau weet.

We komen weer terug op het onderzoek: dat toont aan dat collega’s die afscheid nemen de volgende cadeaus het beste waarderen: geld, een uitje met de partner of iets tastbaars.

Een persoonlijk woordje: afscheid collega

Bij het uitzwaaien is het ook belangrijk enkele woorde te spreken. Een persoonlijke terugblik en een woord van waardering. Het kost even tijd in de voorbereiding. Maar het is de moeite waar.

Lees ook ons speciale artikel over dit onderwerp: afscheidsspeech.

Je hebt nu mooi de kans eens uit te spreken wat tijdens het werkende leven zo vanzelfsprekend was. Dat iemand “zo’n fijne collega was”, dat iemand “zo enorm gepassioneerd over zijn werk was” of degene was die “altijd een creatieve oplossing vond voor een probleem”.

Anekdotes doen het goed, net als een persoonlijk gedicht. Of als je niet van speechen houdt: maak dan een mooi tijdschrift met daarin de leukste verhalen.

Het internet bol staat met inspirerende teksten over het pensioen – die je dus makkelijk kunt kopiëren en plakken in het verhaal aan jouw oud-collega. Maar het is leukers er een persoonlijk verhaal van te maken.

De kracht van jouw verhaal is tenslotte veel sterker doordat je die ene anekdote deelt of vertelt over die typische karaktertrek van jouw collega die afscheid neemt. Die details laten tenslotte weten dat je de ander echt kent en de moeite waard vond om tijd in hem of haar te investeren.

Je kunt je eigen verhaal ongetwijfeld verrijken met al bestaande teksten. Bijvoorbeeld uit onze ebundel.

ebundel Gedichten

> Download de bundel

pensioen gedichten

Onze belangrijkste tip bij het bedenken van een persoonlijk afscheidswoordje: het hoeft niet perfect te zijn, als het maar persoonlijk is.

Wil je meer tips voor het schrijven van een speech, gedicht of lied voor het afscheid van je collega? Lees dan de artikelen: 

Afsluiting

Je kan natuurlijk tijdens het afscheidsfeestje van je collega mondeling jouw persoonlijke woordje delen, maar voor de collega die afscheid neemt is het ook leuk om terug te lezen wat er allemaal is verteld.

Grote kans namelijk dat de afscheidnemende collega later – op een rustig moment – jouw grappige speech, de lieve woorden van een andere collega en de adviezen voor de toekomst van de baas nog eens wil teruglezen. Als jouw spetterende speech op papier staat, dan kan dat.

Nog een tip voor de afsluiting: vergeet niet om foto’s te delen. Het feestvarken zelf heeft vast geen tijd om foto’s te maken. Des te leuker om dit na afloop van het feest alsnog te delen.

Kleine moeite, groot plezier.

Veel succes met de voorbereiding op het afscheid van je collega!


Waarom is een persoonlijk afscheid belangrijk?

Iemand die voor de allerlaatste keer de deur van zijn werk achter zich dicht trekt gaat een hele nieuwe levensfase tegemoet. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een goed afscheid krijgen van hun werk, met meer vertrouwen aan hun pensioentijd beginnen.

Waar vind ik inspiratie voor mijn pensioentijd?

Als je met pensioen gaat is met name het vinden van een nieuwe daginvulling van belang. Wat ga je doen na je pensioen? Vraag naar tips in je omgeving. Maar ook online kun je volop inspiratie vinden, zoals op het platform Leef Je Pensioen.

Waar staat ‘het zwarte gat’ voor?

Je hebt vele jaren hard gewerkt. Het dagelijks contact met collega’s was vanzelfsprekend en je ritme werd bepaald door je werkdagen. Een deel van de pensionado’s zegt een ‘zwarte gat’ te ervaren als ze met pensioen zijn: een somber gevoel. Ze vinden het lastig om een nieuwe invulling te geven aan hun tijd.