Afscheid collega; zo wordt het een gezellig, leuk en origineel vertrek

Afscheid collega; zo wordt het een gezellig, leuk en origineel vertrek

Trekt jouw collega binnenkort de deur op werk achter zich dicht omdat hij of zij met pensioen gaat? Dan is de kans groot dat je jouw collega niet met stille trom wil laten vertrekken. Uit onderzoek blijkt zelfs dat gepensioneerden gelukkiger zijn als ze het einde van hun loopbaan – en daarmee het begin van hun pensioen – vieren.

Afscheid collega

Maar hoe neem je op een leuke, originele en/of persoonlijke manier afscheid van een collega? In dit artikel geven we je tips voor het afscheid van een collega. Van persoonlijke cadeautjes die gegarandeerd een succes zijn tot leuke tips voor een knallend afscheidsfeestje. Tips die niet alleen van pas komen voor het afscheid van die collega die met pensioen gaat, maar ook voor het afscheid van die collega die op wereldreis gaat of een nieuwe baan heeft.

Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat gepensioneerden die het einde van hun werkende leven vieren met een afscheidsfeestje gelukkiger zijn dan de mensen die met stille trom hun werk verlaten. Als je bewust afscheid neemt van je rol als werknemer en collega, dan heeft dat een positief effect op hoe jij daarna de volgende stap in je leven maakt.

Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat een afscheid op de werkvloer erkenning geeft voor de rol die iemand jarenlang heeft gehad en nu opeens achter zit moet laten. Een extra reden dus om het afscheid van jouw collega niet stilletjes voorbij te laten gaan, maar een mooi feestje elkaar te bouwen. Even de toekomstige gepensioneerde in de spotlights zetten, waardering uitspreken voor het werk dat de pensionado in spé heeft gedaan en een cadeau als blijvend aandenken geven.

Dat klinkt natuurlijk hartstikke mooi maar hoe zorg je dat het afscheid van een collega ook daadwerkelijk gezellig wordt inclusief origineel afscheidscadeau? Dat klinkt toch makkelijker gezegd dan gedaan?

Het feestje bij het afscheid

Een kwart van de gepensioneerden trekt de deur op zijn werk achter zich dicht, zonder dat daar een feestje aan te pas komt. Bijna veertig procent van de gepensioneerden ziet een afscheidsfeestje dan ook niet echt zitten en bijna twintig procent van hen vindt het zelfs zonde van het geld. Dat blijkt uit onderzoek onder Nederlanders.

Afscheid collega

Dat terwijl uit ander onderzoek blijkt dat het vieren van een afscheidsfeestje belangrijk is voor de manier waarop mensen hun pensioen ervaren. Het positieve gevoel dat we krijgen tijdens een afscheidsfeestje (door de waardering voor wie we zijn geweest tijdens ons werkende leven), nemen we mee naar de toekomst. Daarnaast is een afscheidsfeestje niet alleen een moment voor de afscheidnemende collega om afscheid te nemen van de collega’s, maar het is ook een mogelijkheid voor de collega’s om afscheid te nemen van de persoon die met pensioen gaat.

Voor het organiseren van het afscheid van jouw collega – omdat hij of zij met pensioen gaat – hoort jouw werkgever geld te reserveren. Hier zijn veel mensen niet van op de hoogte, maar dat betekent dat jij dus een budget hebt om het afscheid van je collega te organiseren en dat je niet hoeft te wachten tot je werkgever hier initiatief voor neemt. Overleg is uiteraard wel handig.

Je kan bij het plannen van het afscheid van je collega natuurlijk ook raadplegen wat de desbetreffende collega zelf wil. Wil hij een borrel met alle collega’s of gaat hij liever een hapje eten met een selectief groepje? Over het algemeen heeft ruim zestig procent van de afscheidnemende collega’s inspraak in hun eigen afscheid.

Een origineel cadeau van collega’s

Uit onderzoek onder gepensioneerden dat is uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam blijkt dat zestig procent van de gepensioneerden vindt dat er veel aandacht was besteed aan het afscheid van hun collega’s.

Negentig procent van de deelnemers aan het onderzoek gaf aan dat zij bij hun afscheid op werk een cadeau hebben ontvangen. In 54 procent van de gevallen kwam dat cadeau van de werkgevers en collega’s, in één op de drie gevallen was het cadeau uitsluitend afkomstig van één of meerdere collega’s en in vijf procent van de gevallen kreeg een gepensioneerden een cadeau van alleen de werkgever.

Afscheidscadeau

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat het afscheidscadeau van grote invloed is op hoe een gepensioneerde zijn of haar afscheidsfeestje waardeert. Als iemand een afscheidscadeau kreeg dat zowel van de collega’s als werkgever afkomstig was, dan werd het afscheidsfeest het best gewaardeerd. Als het cadeau alleen van de collega’s of werkgever afkomstig was, of er was helemaal geen cadeau, dan werd het afscheid van de collega’s ook een stuk minder feestelijk ervaren.

Om het afscheid van je collega dus tot een echt succes te maken, is het belangrijk je te verdiepen in leuke afscheidscadeaus. Om de plank niet mis te slaan, maar juist de spijker op de kop kun jij jezelf een aantal vragen stellen. Heb jij bijvoorbeeld enig idee wat jouw collega gaat doen met de uren die hij of zij niet meer op kantoor gaat doorbrengen?

Dat jouw collega altijd de pot met dropjes leeg? Dan is dit misschien het moment om als grapje een dropjespot voor thuis te geven omdat hij die wel zal missen. In het artikel “Een persoonlijk pensioencadeau” lees je meer tips voor het vinden van een geschikt cadeau voor het afscheid van je collega.

Als jouw afscheidnemende collega bijvoorbeeld van plan is meer uren te gaan darten, dan kun je bijvoorbeeld overwegen om gepersonaliseerde dartpijltjes te geven. Of als je collega van plan is op reis te gaan nadat hij of zij met pensioen is gegaan, dan kun je natuurlijk ook een reis gerelateerd cadeau geven. Van een mooie koffer tot een reisgids voor de desbetreffende bestemming of misschien wel een luxe overnachting die hij zelf nooit zou boeken. Naast dat een cadeau een verwijzing naar de toekomst kan zijn, kun je natuurlijk ook iets geven wat te maken heeft met het werk waarvan afscheid genomen wordt.

Een kleine brainstormsessie met wat collega’s kan overigens wonderen doen als je op zoek bent naar een leuk cadeau voor het afscheid van je collega. Waarschijnlijk komen jullie samen wel tot een te gek idee waar jij in je eentje niet op komt. Zo heeft jouw ene collega misschien een keer een verhaal bij de koffieautomaat gehoord wat genoeg inspiratie biedt voor een leuk cadeau of deelt een andere collega een hobby met de afscheidnemende collega waardoor hij het perfecte cadeau weet.

Uit onderzoek blijkt dat collega’s die afscheid nemen de volgende cadeaus het beste waarderen: geld, een uitje met de partner of iets tastbaars. Mocht je echt geen goed cadeau kunnen verzinnen voor je afscheidnemende collega, dan kun je natuurlijk ook gewoon vragen wat hij graag zou willen krijgen ter ere van zijn of haar pensioen. Dit laatste wordt steeds minder gek gevonden, maar juist heel erg gewaardeerd. De collega die afscheid neemt krijgt dan tenminste iets waar hij of zij echt blij mee is.

Tot slot; een persoonlijk woordje

Afscheid nemen van een collega, heeft vrij weinig te maken met kijken naar de toekomst. Zo blijkt uit onderzoek. Een afscheidsfeestje met collega’s is vooral een moment om terug te blikken op dat wat is geweest. Even degene die vertrekt in het zonnetje zetten en waardering uitspreken voor dat wat is bereikt. Althans dat blijken mensen juist zo te waarderen in een afscheidsfeestje op hun werk. Dat een keer wordt uitgesproken wat tijdens het werkende leven zo vanzelfsprekend was. Dat iemand “zo’n fijne collega was”, dat iemand “zo enorm gepassioneerd over zijn werk was” of degene was die “altijd een creatieve oplossing vond voor een probleem”.

Zo’n moment van terugblikken ontstaat echter alleen als er tijdens het afscheid van een collega ook wat persoonlijke woorden worden gedeeld. Dat kan bijvoorbeeld in een afscheidsspeech van één van de collega’s, door een afscheidslied te maken waarin de leukste anekdotes worden gedeeld, door een gedicht over de toekomstige oud-collega te maken of door een tijdschrift te maken met daarin de leukste verhalen.

Hoewel het internet bol staat met inspirerende teksten over het pensioen – die je dus makkelijk kunt kopiëren en plakken in het verhaal aan jouw oud-collega – is er niets leukers dan een echt persoonlijk verhaal “cadeau” te geven. Dat is misschien wat meer werk, maar het is het meer dan waard. De kracht van jouw verhaal is tenslotte veel sterker doordat je die ene anekdote deelt of vertelt over die typische karaktertrek van jouw collega die afscheid neemt. Die details laten tenslotte weten dat je de ander echt kent en de moeite waard vond om tijd in hem of haar te investeren.

ebundel Gedichten

> Download de bundel

pensioen gedichten

Wellicht dat het uiteindelijke resultaat minder professioneel is dan je online kant-en-klaar vindt, maar uiteindelijk is een persoonlijk woordje veel leuker voor de ontvanger dan een verhaal dat online overal terug te vinden is. Dat het is dan ook de eerste tip als je een persoonlijk afscheidswoordje voor jouw collega wil schrijven: het hoeft niet perfect te zijn, als het maar persoonlijk is. Wil je meer tips voor het schrijven van een speech, gedicht of lied voor het afscheid van je collega? Lees dan de artikelen: “Gedicht afscheid collega. Zeg het met woorden die raken”, “Pensioen gedichten schrijven? Vijf tips voor jou op een rij!”  of “Afscheidsspeech, zo schrijf je een onvergetelijke…

Je kan natuurlijk tijdens het afscheidsfeestje van je collega mondeling jouw persoonlijke woordje delen, maar voor de collega die afscheid neemt is het ook leuk om terug te lezen wat er allemaal is verteld. Grote kans namelijk dat de afscheidnemende collega later – op een rustig moment – jouw grappige speech, de lieve woorden van een andere collega en de adviezen voor de toekomst van de baas nog eens wil teruglezen. Als jouw spetterende speech op papier staat, dan kan dat.

Daarbij is het ook een kans voor andere collega’s om zich nog tot de afscheidnemende collega te richten. Tijdens het afscheidsfeestje kan tenslotte niet iedereen aan het woord komen. Om die reden kun je een boekje of tijdschrift maken waarin je alle persoonlijke boodschappen bundelt. Het leuke daaraan is dat je ook foto’s kan toevoegen die bijvoorbeeld zijn gemaakt tijdens het werkzame leven van de collega in kwestie. Zo wordt jouw persoonlijke woordje eigenlijk een persoonlijk document voor de afscheidnemende collega. Je kan daarvoor een ouderwets vriendenboekje vullen, maar kan ook gebruik maken van de vele opties die er online zijn voor het maken van boeken en tijdschriften.

Waarom is een persoonlijk afscheid belangrijk?

Iemand die voor de allerlaatste keer de deur van zijn werk achter zich dicht trekt gaat een hele nieuwe levensfase tegemoet. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een goed afscheid krijgen van hun werk, met meer vertrouwen aan hun pensioentijd beginnen.

Waar vind ik inspiratie voor mijn pensioentijd?

Als je met pensioen gaat is met name het vinden van een nieuwe daginvulling van belang. Wat ga je doen na je pensioen? Vraag naar tips in je omgeving. Maar ook online kun je volop inspiratie vinden, zoals op het platform Leef Je Pensioen.

Waar staat ‘het zwarte gat’ voor?

Je hebt vele jaren hard gewerkt. Het dagelijks contact met collega’s was vanzelfsprekend en je ritme werd bepaald door je werkdagen. Een deel van de pensionado’s zegt een ‘zwarte gat’ te ervaren als ze met pensioen zijn: een somber gevoel. Ze vinden het lastig om een nieuwe invulling te geven aan hun tijd.