Column: de geschiedenis herhaalt zich

Column: de geschiedenis herhaalt zich

De geschiedenis herhaalt zich: dat geldt voor grote en kleine dingen. Op het nieuws werd verteld dat er meer baby’s sterven in hun wiegje, wat een naar bericht. Meteen denk ik terug aan vroeger en begrijp ik waarom baby’s ingebakerd werden.

Zelfs in mijn jonge moedertijd (dat is ook al lang geleden) werden de baby’s in een doek gewikkeld in plaats dat ze de mooiste modernste schattigste kleertjes aankregen. Nu begrijp ik de grote waarde van het inbakeren; de kleintjes kunnen niet draaien.

Zo zie ik ook andere gebruiksvoorwerpen voorbijkomen die er vroeger ook al waren en wordt het wiel opnieuw uitgevonden. Als je opmerkt van: dat hadden we vroeger ook al wordt er geïrriteerd gekeken en opgemerk; “Toch was het toen net wat anders hoor!” Ook kun je uit het boek oma weet raad aardig wat nuttige tips halen.

Wat ik persoonlijk erg naar vind is dat het straatbeeld erg verandert. Je ziet steeds meer lege winkels en juist die variatie in aanbod is goud waard. Het maakt het gezellig om door de winkelstraat te wandelen en wat rond te kijken vergelijken en uiteindelijk wel of niet wat te kopen. Tussendoor passeer je leuke koffietentjes die niet te weerstaan zijn en ook dat is goed voor onze middenstand.

Ik vrees dat het vorige week gesloten winkeltje niet meer terug komt

Nou hoorde ik dat er steeds meer jonge mensen kiezen voor een echte winkel in plaats van internet, omdat ze graag het een en ander willen zien en passen. Zou het dan toch weer goed komen mensen? Ik vrees alleen wel dat het vorige week gesloten groente en fruit winkeltje (met de lekkerste verse salades die je maar wensen kan) niet meer terug komt.

Vreselijk jammer is dat maar begrijpen doe ik het wel. Het is voor de kleinere ondernemers niet meer op te brengen. Er is een hele straat leeg en aan de ene kant zijn er woningen in de lege panden gemaakt (ook wel nuttig). Aan de andere kant komt een sportschool (daarvan zijn er al twee)

Wij als burgers moeten alles gelaten zien gebeuren, want wat kunnen we er aan doen. Waar eerst als paddenstoelen allerlei leuke zaken uit de grond kwamen worden er nu veel leeggeruimd. Doodzonde!! De wereld wordt echt anders. Ik hoorde dat er al supermarkten zijn waar geen kassa meer is, je moet zelf scannen.

Nu klagen deze winkels over grote verliezen vanwege diefstal. Zal deze  ontwikkeling ook teruggedraaid worden of gaan wij nog meer voor onze boodschappen betalen om de schade te beperken?

Ik denk dat er genoeg jongeren zijn die met hun handen willen werken

Kortom: wanneer beginnen we met wat meer vooruitdenken en dingen die goed zijn te laten voor wat het is? Zo willen we voor al onze kinderen hoog onderwijs maar al de ondergewaardeerde technische en vakkundige vacatures kunnen niet meer worden ingevuld, omdat onze ambachtsscholen zijn verdwenen!

Ik denk dat er genoeg jongeren zijn die lekker met hun handen willen werken en daarbij ook nog kei slim zijn. Ook zal het erg lastig worden om ons land te verdedigen, al hopen we met z’n allen dat dat niet nodig zal zijn.

Dat is een geschiedenis die zich niet hoeft te herhalen maar al die oorlogen blijven maar doorgaan, eeuw na eeuw . Dit onderwerp is te groot, dus het is belangrijk dat we ons niet gek laten maken en met frisse moed naar de toekomst te kijken.

Het liefst wandelend door vrolijke winkelstraten met mooie etalages.