Column: Nederland in beweging

Column: Nederland in beweging

Stoelen aan de kant, tafel tegen de muur, gewichtjes en een flesje water staan klaar: let the moves begin.

Het programma bestaat bijna 25 jaar. Wat heb ik mijn moeder en haar zussen uitgelachen toen ze aankondigden dat ik vóór tien uur niet mocht bellen, want dan waren ze bezig met Nederland in beweging.

Mijn reactie toen: ‘dat is toch niks, die suffe oefeningen’. Maar de dames waren onverzettelijk, hielden vol, zijn nu in de 90 en zien er fantastisch uit. ‘Dankzij Olga Commandeur’ roepen ze in koor.

Ik ben nog niet toe aan hun hoon en spot!

De tantes weten nog niet dat ik sinds kort, elke ochtend voor de tv sta en fanatiek meedoe met de oefeningen van Nederland in beweging. Ik ben nog niet toe aan hun hoon en spot!

Elke ochtend om kwart over tien, sta ik klaar voor de instructies: ‘Armen gebogen, vuisten gebald, draai de vuisten naar binnen om de polsen op te warmen, dus draai, draai, draai, nog 3, nog 2, nog 1 en … stappen op de plaats’.

Op de achtergrond een hinderlijk muziekje; waarom niet het aanstekelijke ‘Texas hold’em’ of ‘Feed your head’; heerlijk om daarop te rekken en strekken.

De oefengroep is tussen de 50 en 60 jaar, zo lijkt het. De dames en een enkele heer zien er hip uit in hun fitnesstenue: strakke legging, de dames vaak in bijpassend hemdje, de mannen al te vaak in een vormeloos T-shirt. Wel allemaal met vette sneakers. De vrouwen zijn keurig opgemaakt met rood gelakte nagels en tiptop haar.

In de intimiteit van mijn huiskamer sta ik gewoon in een vale broek, dito shirt, nog niet gedoucht, maar wél vol energie. Eén mevrouw in de oefengroep glimlacht altijd. Vind ik overdreven; zo leuk zijn die oefeningen niet.

Ik let op dit soort bijzaken, terwijl ik gewoon moet meedoen: ‘borst op, schouders laag, voeten wijzen naar voren, handen op je heupen, knieën licht gebogen, diepe squats’. Even alles losschudden en nooit vergeten: ‘armen hoog, schouders laag, buik in, billen in, licht buigen door de knieën’, het ziet er lachwekkend uit en is best moeilijk. Toch niet zo suf die oefeningen!

Ik houd ervan nieuwe dingen op te pakken; met enthousiasme stort ik me op nieuwe activiteiten: buikdansen, zangkoor, filmclub, museumclub, E-gym. Inderdaad, ik ben geen volhouder, maar je kunt even goed beweren dat ik een nieuwsgierig mens ben die nieuwe dingen wil ontdekken!

Ik voel de spieren losser worden, mijn nek kraakt minder, mijn knieën ook.

Hoe dan ook, ik hoop de lessen van Nederland in beweging vol te houden; het zijn tenslotte maar sessies van 15 minuten. Vooralsnog ben ik enthousiast. Ik voel de spieren losser worden, mijn nek kraakt minder, mijn knieën ook.

Duco en Barbara sluiten elke les af met een tip; open deuren maar moe en voldaan, knoop ik ze toch in mijn oren:

‘Zorg voor mentale uitdagingen: lees boeken, los puzzels op, leer een instrument bespelen. Blijf je geest stimuleren; fit lichaam en fitte geest’. En ook: ‘trakteer jezelf op een wandeling; het liefst dagelijks. Het bevordert je mobiliteit, verbetert je bloedsomloop, zorgt voor een gezond gewicht en je komt tot rust’.

Als ik uitgeput een slokje water drink, zie ik het volgende programma voorbij komen: MAX geheugentrainer.

Mijn volgende nieuwe activiteit als ik de oefeningen van Barbara en Duco welletjes vind.