De invloed van pensioen op je relatie

De invloed van pensioen op je relatie

Met pensioen gaan heeft niet alleen invloed op onze tijdsbesteding. Het kan ook invloed hebben op je relatie. Hoe kun je ervoor zorgen dat met pensioen gaan voor beiden zo soepel mogelijk verloopt?

De invloed van pensioen op je relatie

Welke invloed heeft het op een relatie als een van de partners met pensioen gaat? Als we op internet informatie zoeken op dit onderwerp dan vinden we slechts documentatie over de financiële gevolgen bij het op latere leeftijd uit elkaar gaan of het vinden van een nieuwe liefde. Uiteraard heel nuttig, maar wij zijn op zoek naar wat het met je relatie doet als een van de partners ineens niet meer werkzaam is, maar vaker thuis is vanwege zijn/haar pensionering.

Met pensioen gaan

Als we schrijven over ‘met pensioen gaan’ staat de persoon die met pensioen gaat over het algemeen centraal. Dit lijkt logisch, want met pensioen gaan heeft op deze persoon de grootste impact. De gepensioneerde stopt met werken, neemt afscheid van collega’s, moet andere dagelijkse doelen vinden en krijgt de vrijheid van pensionering ervoor terug. Maar vergis je niet, ook voor de partner van de gepensioneerde kan er veel veranderen. Vooral als deze partner gewend is om het rijk alleen te hebben. Kortom, ook voor de partner wordt het dagelijks ritme dan ook flink in de war geschopt.

Praten over verwachtingen

Voordat jijzelf of je partner met pensioen gaat is het goed om hier eens met elkaar over te spreken. Wat verwacht je van het met pensioen gaan? Zul je vaker thuis zijn? Of wil je dit voorkomen en ga je meteen op zoek naar vrijwilligerswerk buiten de deur? Gaan jullie samen meer ondernemen? Het lijken vanzelfsprekende zaken om te bespreken en dat is het ook, maar wordt vaak onderschat. Met elkaar praten over verwachtingen en de invulling van pensioen is ontzettend belangrijk. Dit om eventuele irritaties, onduidelijkheden en teleurstellingen naar elkaar toe te voorkomen.

Vinden van nieuw ritme

Iemand die met pensioen gaat moet op zoek naar een nieuwe invulling van het dagelijks ritme, maar de partner dus ook hebben we net kunnen lezen. Ga hier dus samen mee aan de slag. Pensionering van een van de partners hoeft natuurlijk geen enkel probleem te zijn en kan ontzettend waardevol zijn. Vooral als je graag samen dingen met elkaar onderneemt en gedeelde passies hebt zal het een prachtige tijd worden.

Versterk je relatie

Vooral bij relaties die gewend zijn iets meer op zichzelf te staan of waar iets meer spanningen zijn is dit harmonieuze verloop niet altijd vanzelfsprekend. Zorg er dus samen voor dat je je hier goed op voorbereid, want ook na pensionering gaat dit niet vanzelf. Wat verwacht je van elkaar en wat doe je als het tegenvalt? Wat als je partner die altijd zo vrolijk en doelgericht zijn leven ineens tijdelijk even niet meer weet in te vullen? Er heerst nog een taboe om deze onderwerpen samen te bespreken. Experts zien vaak genoeg dat relaties die al iets meer onder druk staan of waarin partners erg op zichzelf zijn verder onder druk komen te staan. Zorg daarom dat pensioen al vooraf iets is waar jullie samen vorm aan gaan geven.