De leukste weetjes over musea in Nederland

De leukste weetjes over musea in Nederland

Wist je dat Drenthe de minste musea telt in Nederland? Of dat Nederland 810 musea telt? Nog meer leuke weetjes vind je in dit artikel.

De leukste weetjes over musea in Nederland

Nederland telt vele musea, waarvan enkele zelfs wereldberoemd zijn. Heb jij enig idee hoeveel musea Nederland rijk is of welke provincie de meeste museumbezoekers ontvangt? Je leest de leukste weetjes over musea in dit artikel. 

Wist je dat?

…. Het Teylers museum in Haarlem het oudste openbare museum van Nederland is?

… Nederland ongeveer 810 musea telt? Daarvan staan er 149 in Noord-Holland, 124 in Zuid-Holland en 114 in Gelderland.

…. In Drenthe de minste musea van Nederland te vinden te zijn? De provincie heeft er nog geen dertig.

… Het merendeel van de musea tienduizend bezoeken per jaar of minder krijgt? Bijna veertig procent van de musea krijgt meer bezoekers per jaar. Zes procent van alle Nederlandse musea kan rekenen op meer dan honderdduizend bezoekers per jaar.

…. Het gemiddelde aantal bezoeken per museum op 27.000 ligt? In Noord-Holland ligt dat aantal hoger met gemiddeld 58.000 bezoeken per museum, gevolgd door Utrecht waar een museum gemiddeld 35.000 bezoekers per jaar krijgt.

…. Het Rijksmuseum Amsterdam het populairste museum van Nederland is? In een ranglijst van de vijftig populairste dagjes uit in Nederland staat dat museum op de tweede plaats – na de Efteling – met meer dan 2.474.000 bezoekers per jaar. Het Van Gogh museum is daarna het populairste museum met 1.612.000 bezoekers en op de derde plaats staat het Anne Frank Huis met 1.227.000 bezoekers per jaar.

…. Voor toeristen het Van Gogh museum het nummer één uitje in Nederland is? Jaarlijks gaan er 1.369.803 toeristen die kant op. Daarmee is het museum veel populairder dan enig andere toeristische attractie. Het Rijksmuseum Amsterdam komt daar pas op een vierde plek (1.113.458 bezoekers) en het Anne Frank Huis op de vijfde plaats met 1.092.441 bezoekers.

…. Er in Nederland jaarlijks 11,5 miljoen bezoeken aan het museum worden gebracht?

…. Je het zo gek niet kunt verzinnen of er is in Nederland een museum voor? Je hebt bijvoorbeeld het Weegschaal museum in Naarden, het Wasch- en strijkmuseum in Boxtel, het schelpenmuseum op Schiermonnikoog, het theepottenmuseum in Swartbroek,het carnavalmuseum in Oldenzaal en het kermis- en circusmuseum in Steenwijk.

… In het Van Gogh Museum de muren zijn geschilderd in verschillende blauwtinten die corresponderen met de schilderijen van Van Gogh?

…. Je in Nederland het enige Baggermuseum van de wereld vindt? Nergens anders kun je in de geschiedenis van het baggeren duiken.

…. Er maar liefst één miljoen museumkaarthouders zijn die gezamenlijk 6,4 miljoen keer naar het museum gingen?