De voordelen van met pensioen gaan

De voordelen van met pensioen gaan

Zeg je pensioen, dan denken veel mensen aan het zwarte gat, minder doelen in het leven en verveling. Helemaal fout, pensioen biedt juist onzettend veel mogelijkheden.

De voordelen van met pensioen gaan

Zeg je pensioen, dan denk je waarschijnlijk aan het zwarte gat, minder doelen in het leven en verveling. Dat je pensioen juist ontzettend veel mogelijkheden biedt, beseft niet iedereen. Eindelijk houd je tijd over voor de dingen die je echt leuk vindt. We zetten alle voordelen van het pensioen voor je op een rij.

Geen verplichtingen meer

Kort samengevat zijn er drie groepen mensen die met pensioen gaan. De een kan niet wachten, de ander legt zich er bij neer en de derde ziet als een berg tegen zijn pensioen op. Hoe je er ook in staat, je kunt je pensioen zo leuk maken als je zelf wilt.

Geen overvolle agenda’s, geen doodsaaie vergaderingen waarmee je de tijd anders had kunnen invullen, geen wekker die rinkelt als het buiten donker is. Kortom: geen verplichtingen meer. Niks moet, alles mag. Natuurlijk helpt het als je structuur in je leven hebt. Maar je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Een nieuwe uitdaging

Veertig jaar lang leefde je op de automatische piloot. Misschien ben je van werkgever gewisseld of er in functie op vooruit gegaan. Toch heb jij het, om de een of andere reden, misschien nooit aangedurfd om je dromen te realiseren. Nu je met pensioen bent, kun je (als je dat nog niet deed) doen wat je echt leuk vindt. Begin voor jezelf, help andere mensen of ontdek je talent. Zeker nu er geen financiële druk achter zit, is het een stuk makkelijk om je carrière over een andere boeg te gooien.

Functies genoeg

Nu je met pensioen bent, maak je ook geen onderdeel meer uit van de werkende maatschappij. Denk je. Er zijn namelijk genoeg andere manieren om te blijven doen waar je goed in bent. Zo zoeken verenigingen en instanties regelmatig een nieuwe voorzitter voor hun bestuur. Daarbij gaat de voorkeur vaak uit naar gepensioneerden. Iemand die zowel ’s avonds als overdag tijd heeft en die ook nog eens de nodige ervaring op zak heeft.

Vrienden en familie

Voortaan ben je niet meer gebonden aan weekenden en vakanties. Je kunt nu op ieder moment van de dag, wanneer jij dat wilt, aandacht besteden aan je vrienden en familie. Je houdt bovendien meer tijd over om leuke dingen met je partner te ondernemen. Komt er iets tussen, dan houdt niks je tegen om je plannen op het allerlaatste moment nog om te gooien. Misschien heb je kleinkinderen en wil je van dichtbij meemaken hoe ze opgroeien. In dat geval geven een paar vaste oppasdagen in de week veel voldoening.

Tijd voor je hobby

Na een lange werkdag op kantoor belandde je vaak uitgezakt op de bank. Hobby’s stonden op een tweede plaats. Nu je met pensioen bent, heb je alle tijd om je te storten op je favoriete bezigheid. Afhankelijk van je hobby, kan je op ieder moment van de dag doen waar je zin in hebt. Of je nou tuiniert, danst of liever wandelt. Je pensioen kan er zelfs voor zorgen dat er nieuwe hobby’s ontstaan die je anders had uitgesloten. Zo zijn er genoeg mensen die na hun pensionering een kookclub of wandelclub oprichten of een verre reis maken.

Acceptatie

Hoe je er ook in staat, accepteer dat je met pensioen bent. ,,Mensen zijn snel geneigd om hun week helemaal vol te proppen. Dat is juist niet de bedoeling’’, stelt Willy Dekker, trainer Pensioen in Zicht bij Loof training en advies. Ze vindt dat mensen vooral de tijd moeten nemen om zich los te maken van hun werk. Dat duurt ongeveer een half jaar. ,,Kom vooral tot rust. Dat heb je na veertig jaar echt wel verdiend.’’

Wat vind jij de voordelen van met pensioen zijn?