Een leven lang leren! Laat je inspireren door online colleges.

Een leven lang leren! Laat je inspireren door online colleges.

Wat doe jij om je geest uit te dagen? Net zoals beweging je spieren soepel houdt, helpt ‘breintraining’ je brein actief te houden. Door nieuwe dingen te leren en doen maken je hersencellen nieuwe verbindingen met elkaar. Dit houdt je (langer) mentaal fit. Juist bij het ouder worden is dit ontzettend belangrijk. Ook kan leren ook nog eens erg gezellig zijn. Dit allemaal bewijst Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG).

Leren voor íedereen

Stichting Oud Geleerd Jong gedaan (OGJG) brengt studenten en senioren samen in de rollen van enthousiaste studentdocent en leergierige oudere. Het idee van de Stichting is ontstaan in de ouderenzorg. Het viel de initiafiefneemster op dat er wel activiteiten worden georganiseerd op het sociale vlak, maar dat er amper aan de mentale behoefte van ouderen wordt gedacht. Of je nu hoger bent opgeleid of niet, iedereen wordt beter van nieuwe inzichten en stof tot nadenken. Het houdt je mentaal scherp en betrokken. Dat is belangrijk, juíst als je ouder wordt.

Generaties verbinden

Het bijzondere aan dit initiatief is dat de jongere generatie hun kennis overdraagt aan de ouderen. Studenten delen hun vakkennis delen en doen ervaring op in presenteren en vrijwilligerswerk. De ouderen profiteren van deze kennis, verbreden hun horizon en genieten van het sociale aspect. Ook leren ze van de jongeren weer veel over de huidige trends. Een echte win-win situatie. Opvallend is dat zowel de studenten als ouderen aangeven ontzettend veel van elkaar te leren. Niet alleen in kennis, maar ook in omgang en levenservaring.

Leren voor iedereen

Je hoeft geen voorkennis te hebben om mee te doen aan de colleges. Ze zijn te volgen op elk niveau. Je moet vooral nieuwsgierig van aard zijn. Het brede aanbod van cursussen zorgt dat je iets kunt kiezen dat al bij je interesse past of juist voor iets dat volledig nieuw is. Misschien heb je ooit wel eens iets willen leren over kunst, dit is je kans! Of past kwantummechanica beter bij je? Ook worden er vaak collegas aangeboden die de actualiteit duiden. Kortom, voor ieder wat wils en ontzettend leerzaam. De colleges worden zowel online als offline (Noord-holland, Zuid-Holland en Utrecht) aangeboden en zijn voor iedereen toegankelijk.

Je horizon verbreden

Wat regelmatig voorkomt is dat kinderen de cursussen voor hun ouders in het verzorgingstehuis regelen. Ze kunnen de cursus samen volgen en er later over napraten. Of dat ze na de cursus even contact zoeken met elkaar om na te praten over de stof. Het zorgt voor een invulling van de dag en vooral mentale uitdaging. En waar in het begin misschien wat hulp nodig is bij het online deel, ziet OGJG dat de oudere het na een paar keer wel alleen kan. En ook die kennis houdt houdt hen weer scherp en digitaal vaardig.

Er staan altijd interessante colleges op de planning die je meenemen in de fascinerende wereld van de archeologie, neuropsychologie, geschiedenis, filosofie en biologie. Andere richtingen zoals politiek, rechten en kunst komen ook aan bod. Als je al nieuwsgierig bent naar de specifieke onderwerpen, gluur dan vast even in hun agenda

De ervaring van Thea

Thea is zeventigplus en al jaren alleenstaand. Via haar bibliotheek kwam ze in aanraking met OGJG. Vooral het thema ‘Kunst’ sprak haar aan. Niet alleen het leren sprak haar aan, maar ook het sociale aspect. “Iets opbouwen doe je niet door op de bank te blijven zitten, maar door eropuit te gaan. Er is veel aanbod, maar ik zou wel adviseren om eerst te kijken naar wat je zelf leuk vindt om te doen. Waar word jij blij van? Dan kun je daar iets bij zoeken. En soms is het ook goed om even uit je comfortzone te stappen. Dat levert meestal weer iets moois op.”

Waar je je kunt aanmelden

Ben je nieuwsgierig geworden? Neems eens een kijkje op de website van OGJG voor het overzicht van de seniorencolleges. Ben je benieuwd naar de live colleges in Noord-, Zuid-Holland of Utrecht? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. Je kunt je inschrijven via de website van OGJG.