Er komt veel kijken bij het maken van een programma

Er komt veel kijken bij het maken van een programma

Marianne Wierckx (64) is sinds 2,5 jaar met pensioen. Ze presenteert verschillende programma’s bij een regionale omroep. Het werken in een mediateam geeft haar veel inspiratie.

“Ik ben altijd actief geweest in het verenigingsleven. Omdat ik van taal hou, heb ik me aangesloten bij een gezelschap dat zich bekommert om het dialect uit Bergen op Zoom. Zo ben ik elf jaar geleden bij ZuidWest TV terecht gekomen. Eerst zat ik in de redactieraad en later presenteerde ik een quiz op tv. Ik krijg veel reacties, zelfs toen we in Griekenland op vakantie waren, werd ik door iemand herkend. Ik vind het nooit vervelend en groet altijd vriendelijk terug.”

Een dagje willen werken

“Tweeëneenhalf jaar geleden ben ik met pensioen gegaan. Daarvoor werkte ik als secretaresse en als officemanager. Het leek me leuk om meer dingen voor mezelf te kunnen doen en bijvoorbeeld op de kleinkinderen te passen. Toch was het wel wennen. Ondanks dat ik het druk had, miste ik het eerste half jaar de structuur van het werkzame leven en de gezelligheid van mijn collega’s. Soms zie ik mijn oude collega’s nog en dan denk ik: ‘Zou nog best een dagje willen werken’.”

Inspirerend team

“Maar ik hoef me niet te vervelen. Ik werk onder andere als vrijwilliger mee aan meerdere programma’s van ZuidWest TV. De Gouwe Geit is een programma waarin ik samen met een collega mensen interview. We zoeken zelf de gasten en bedenken vragen. We werken in een gevarieerd en gezellig team. Jongeren hebben vaak nieuwe ideeën en pikken alles snel op. Je moet niet de oude bok uithangen die de wijsheid in pacht heeft. Als je luistert naar de jongeren dan kan dat heel inspirerend zijn.”

Regionale interesse

“Wij zijn een regionale zender, dus het is belangrijk om interesse te hebben in wat er in de regio speelt. Het leuke van dit werk is dat je plezier hebt tijdens het maken van een programma en dat anderen er daarna ook weer plezier van hebben. Er komt veel kijken bij het maken van een programma. Enige redactionele vaardigheden zijn wel vereist om bij een regionale omroep aan de slag te gaan. Maar vaak moeten er ook hand- en spandiensten verricht worden, en uiteindelijk is plezier en enthousiasme het belangrijkste.”

Nieuwe programma’s bedenken

“Het verschilt hoeveel uren ik in het werk voor ZuidWest TV steek, maar vaak is het wel een aantal uren per week. In de toekomst lijkt het me leuk om nog een keer een programma te maken met kinderen en regionale bedrijven. Dat we bijvoorbeeld naar een snoepfabriek gaan om te zien hoe dropjes worden gemaakt. Daarnaast lijkt het me heel leuk om een keer met een deel van het team bij een nationale tv-zender achter de schermen te kijken om te zien hoe een programma daar wordt gemaakt.”

Tekst en foto’s: Sophie Louise de Groot