Gedichtje pensioen voor je collega, partner, vriend(in) of ouder

Gedichtje pensioen voor je collega, partner, vriend(in) of ouder

In dit artikel tips en inspiratie als jij een gedichtje voor het pensioen van je collega, partner, vriend(in) of ouder wilt schrijven.

Gedichtje pensioen voor je collega, partner, vriend(in) of ouder

Als je collega, partner, vriend(in), ouder of iemand anders in jouw omgeving met pensioen gaat, dan komt vanzelfsprekend de vraag wat je gaat doen ter gelegenheid van die mijlpaal. Koop je een cadeau? Houd je een speech? Plan je een feestje? Schrijf je een kaart om te feliciteren? Of doe je een combinatie van dat alles? Of je nou een speech schrijft of een begeleidend kaartje voor bij een cadeau, in allebei de gevallen is een gedichtje over het pensioen leuk om toe te voegen. In een gedichtje over het pensioen kun je in rijm een mooie levensles meegeven aan de gepensioneerde (in spé). In dit artikel tips en inspiratie als jij een gedichtje voor het pensioen van je collega, partner, vriend(in) of ouder wilt schrijven.

Als je een gedichtje ter gelegenheid van het pensioen van iemand in jouw omgeving wilt schrijven, dan is de belangrijkste tip wees origineel. Op het internet zijn talloze kant-en-klare gedichtjes te vinden, maar uiteindelijk is niets zo leuk als een persoonlijk gedichtje. Of in ieder geval een gedichtje met een persoonlijke zweem. Dat maakt veel meer indruk dan een gedichtje dat iemand nog op talloze websites kan terugvinden. Daarbij loop je dan ook het risico dat er meer mensen met hetzelfde gedichtje komen aanzetten. Houd in je achterhoofd dat persoonlijke details uiteindelijk veel belangrijker zijn dan een perfecte tekst. Maak kromme zinnen, verzin variaties op woorden zodat ze rijmen en houd het desnoods kort, maar wees persoonlijk! Dat zal uiteindelijk blijven hangen.

Advies van geoefende dichters is wel om je gedichtje over het pensioen en de gepensioneerde niet alleen maar lief, aardig en zoetsappig te houden. Dat wordt saai. Je gedicht mag best een rafelrandje hebben of ook even subtiel wijzen op een tegenstrijdigheid. Dat zorgt uiteindelijk voor de lachmomenten binnen jouw tekst. Zorg wel dat er balans is tussen aardige opmerkingen en de verwijzingen naar de rafelrandjes. Je wil voorkomen dat iemand het gevoel heeft in zijn of haar hemd te staan. Zeker niet als je gedichtje over het pensioen onderdeel uitmaakt van een speech en dus wordt voorgedragen voor een grote groep naasten.

Een manier om het schrijven van je gedichtje voor het pensioen makkelijk te houden is door eerst op papier te zetten wat je wilt vertellen. Je hoeft hierbij nog niet te rijmen. Als je weet wat je wilt vertellen kun je vervolgens zoeken naar een manier om dit ook rijmend te zeggen. Je kunt bijvoorbeeld terugblikken op het werkende leven of juist vooruitkijken naar de toekomst als gepensioneerde. Je kan iets zeggen over iemands persoonlijkheid als werknemer en gedeelde herinneringen ophalen. Voor meer tips over het schrijven van een gedichtje over het pensioen, lees je het artikel “pensioen gedichten schrijven? Vijf tips voor jou op een rij!”. In dit artikel vind je ook een link naar ons e-book met gedichtjes over het pensioen. Dit is een bundeling van dertig gedichtjes geschreven door de bezoekers van onze website. Deze gedichtjes zijn nergens anders op het internet te vinden, dus kunnen je een dosis verfrissende inspiratie geven. 

Gedichtje pensioen: ouder

Gaat jouw vader of moeder binnenkort met pensioen en wil je een gedichtje over het pensioen schrijven? Dan zal jij waarschijnlijk een totaal ander gedichtje schrijven dan een collega van je vader of moeder. Tenzij je met je ouder(s) hebt samengewerkt, heb jij je ouders tenslotte nooit meegemaakt op de werkvloer. Laat de beschrijving van hoe jouw ouder als werknemer was dan ook over aan de collega’s. Eigen anekdotes zijn namelijk de leukste. Jij kan hoogstens dichten over die keren dat je vader in het weekend nog aan het werk was, hoe je moeder altijd vol enthousiasme op de fiets naar haar werk stapte of hoe trots jij bent op de stappen die je ouders hebben gezet op werkgebied. In een gedichtje voor het pensioen van je ouders kun jij je ook richten op wat er na het pensioen komt. Je kan het hebben over de dromen waar straks opeens tijd voor is, voor welke hobby’s er nu opeens alle ruimte is en wat jij graag met je ouder zou willen doen.

Veel gedichtjes over het pensioen die geschreven worden voor ouders halen ook op grappige manier aan dat partners elkaar weer wat meer zullen zien. Zo grapt een onbekende dichter bijvoorbeeld dat vader vrij is van verplichtingen nu hij stopt met werken, op het lijstje met huishoudelijke taken van moeder na. Als je denkt: klaar met werken nu ben ik eigen baas, dan ben je een dwaas. Je mag dan wel stoppen met je baan, maar zie je ma niet al met de stofdoek klaarstaan? Weer een andere dichter spreekt zelfs van dat er alleen vrijheid is als moeder niet thuis is. En een andere onbekende dichter schrijft dat vader nu zeeën van tijd heeft voor hobby’s. Mocht vader nog op zoek zijn naar zo’n hobby dan kan de tuin van zoonlief wel wat aandacht gebruiken, grapt deze schrijver. Weet je al wat je met al je vrije tijd gaat doen? Nu je niet meer hoeft te werken voor je poen. Hobby’s zijn er meer dan genoeg. Dus voor jou vast geen zwart gat voor de boeg. En zit je toch met je handen in het haar, de tuin van zoonlief is nog niet winterklaar.

Gedichtje pensioen: collega

Als je collega met pensioen gaat, dan komt er altijd een moment waarop er “iets” gezegd moet worden. Dat kan in de vorm van een speech zijn, een tekst in een afscheidsboekje, een aantal lieve woorden op een kaart of een gedichtje. Maar wat zeg je in een gedichtje over het pensioen? In welke vorm je de persoonlijke woorden aan je collega ook giet, het leukste is om daarbij een gedeelde anekdote aan te halen, een herinnering of iets wat typerend is voor het contact met je collega. Wat onderscheid die ene collega van alle anderen? Had hij altijd creatieve oplossingen voor problemen? Stond hij altijd garant voor een goede sfeer op de werkvloer? Was hij de stabiele stille kracht waar je altijd op kon vertrouwen? Je favoriete gesprekspartner bij de koffieautomaat?

Door te werken met anekdotes, blijf je ook weg van de clichés die je veel in gedichtjes over het pensioen leest. Daarin wordt met regelmaat gerept over vrijheid, rust, vakantie vieren en tijd voor oude hobby’s. Natuurlijk komt er na het pensioen ruimte voor die zaken, maar in een gedichtje over je pensioen voor je collega is het belangrijk om de rol van iemand als werknemer te erkennen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die afscheid nemen van hun werk en daarbij waardering van collega’s krijgen, hun pensioen positiever ervaren. De waardering die ze krijgen aan het einde van hun loopbaan, zorgt ervoor dat ze met meer (zelf)vertrouwen de toekomst tegemoet treden. Door in een gedichtje over het pensioen dus terug te blikken op de loopbaan waar afscheid van wordt genomen en door iemand te roemen om wie hij tijdens zijn of haar werkende leven was, geef je dus niet alleen waardevolle woorden cadeau. Je geeft ook een duwtje richting een mooie positieve toekomst.

Gaat niet je collega of ouder met pensioen, maar iemand uit je kennissenkring of je partner? Dan kan je uiteraard ook gebruik maken van bovengenoemde algemene en specifieke tips. Heb je zelf nog tips voor het schrijven van een gedicht of heb je een gedichtje over het pensioen geschreven dat je wilt delen? Reageer hieronder.