Originele wandelroutes met je kleinkinderen

Originele wandelroutes met je kleinkinderen

De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent dat je kleinkinderen straks alle tijd hebben om leuke dingen te doen. Onze tip: gezellig wandelen met deze bijzondere routes.

Originele wandelroutes met je kleinkinderen

De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent dat je kleinkinderen straks niet meer elke dag naar school hoeven en tijd hebben om met jou op stap te gaan. Is het te lekker weer om binnen bordspelletjes te spelen of naar het museum te gaan? Ga dan gezellig wandelen. Een mooie mogelijkheid om te genieten van de gezonde buitenlucht, bij te praten met je kleinkinderen en wat lichaamsbeweging te krijgen. Leefjepensioen.nl zet een aantal bijzondere wandelroutes voor je op een rij en een berg tips voor een geslaagd wandeldagje met de kleinkinderen.

Kabouterpad (t/m 6 jaar)

Op stap met jonge kleinkinderen, dan is de kabouterroute in Ruurlo een idee. Vanaf pannenkoekenboerderij De Heikamp is er een speciale wandeltocht voor de allerkleinste gemaakt. De wandelroute van Wouter kabouter; met aan het begin en einde van het pad twee echte kabouterhuisjes. De route staat aangegeven met houten paaltjes in de vorm van kaboutertjes (inclusief rode puntmuts). Bij elk paaltje vertelt kabouter Wouter iets over het Kabouterbos en kunnen kinderen opdrachten uitvoeren. De wandeling is ongeveer anderhalve kilometer lang, maar door het tempo van de kleine kinderbeentjes en de opdrachten duurt de wandeling ongeveer anderhalf tot twee uur. 

De routekaart inclusief het verhaal en de opdrachten van kabouter Wouter kost 4,95 en is te koop bij de pannenkoekenboerderij of de VVV Ruurlo. Daar kun je ook een echte kaboutermuts voor je kleinkinderen kopen. Deze kost 2,50. Tijdens de wandeling kom je ook het Doolhof van Ruurlo tegen. Dit is het grootste heggendoolhof van Nederland. Voor twee euro kunnen ze daar naar binnen. In het gebied van Ruurlo zijn ook wandelingen te lopen die geschikt zijn voor iets oudere kinderen.

Boskaartenspel (vier t/m acht jaar)

Net zoals in Ruurlo is er in natuurcentrum Maashorst een kabouterpad te vinden voor kinderen van drie tot en met acht jaar. Je kan bij het natuurcentrum een map huren met daarin foto’s en opdrachten. Doordat de opdrachten per seizoen verschillen kun je vaker dan één keer het gebied in met je kleinkinderen. Daarnaast heeft het natuurcentrum het boskaartenspel voor als je met een groepje kleinkinderen op pad gaat. Dit is een doos met daarin diverse opdrachtenkaarten. Iedereen moet een opdrachtkaart trekken en ter plekke uitvoeren. Deze spelletjes kunnen overal in de buurt van het natuurcentrum uitgevoerd worden omdat ze niet specifiek aan een locatie verbonden zijn. Dit in tegenstelling tot de spelletjestas die ook te huren valt. Daarbij volg je met kleinkinderen een wandelroute van vier kilometer waarbij bij verschillende blauwe paaltjes langs de route spelletjes uitgevoerd dienen te worden. Het gaat om ongeveer tien spelletjes die geschikt zijn voor alle leeftijden. In de spelletjestas zitten niet alleen alle benodigdheden, maar ook de spelregels van elk spel. Naast de map voor het kabouterpad, de doos met opdrachtenkaarten en de spelletjestas kun je bij natuurcentrum de Maashorst ook alles krijgen voor een seizoenswandelingen met je kleinkinderen, een paddenstoelentocht in de herfst, een doe-wandeling of een kleurentocht.

Dieren ABC (vier t/m elf jaar)

Vind je het belangrijk dat je kleinkinderen niet alleen plezier beleven aan je wandeltocht, maar ook iets leren? Dan is de Dieren ABC-route bij Zeumeren geschikt. Rondom het meer van Zeumeren is een speciale educatieve wandelroute voor kinderen uitgezet waarbij kinderen bordjes met letters (van a t/m z) volgen. Elke letter staat voor een ander dier. Zo is de B voor bij, de V voor vos en de M voor muis. In een boekje dat bij de wandelroute hoort staan opdrachten, weetjes en spelletjes die bij elk dier horen. Dit boekje inclusief stickervel is voor 1,80 te krijgen bij Paviljoen Zeumeren dat zich op het recreatiegebied zelf bevindt, SchatEiland Zeumeren (ook op het recreatiegebied) en VVV Voorthuizen.

Ezelwandeling (alle leeftijden)

In de omgeving van het Ketelwoud in Nijmegen kun je wel op een hele bijzondere manier wandelen, namelijk onder begeleiding van een ezel. De ezel draagt niet alleen de rugzakken, terwijl jullie de ruim tienduizend hectare bos verkennen, maar is ook gezellig gezelschap. De ezelboer heeft wandelingen van verschillende lengtes uitgezet. Zo kan je een dagdeel op stap, een hele dag of zelfs een heel weekend. Jullie kunnen samen Romeinse paden ontdekken en vervolgens jullie picknickkleed op een mooie plek neerleggen. Of je kunt een koffiestop maken bij één van de kloosters onderweg of een lunchpakket bestellen bij de ezelboer. Je krijgt van de ezelboer niet alleen een ezeltje mee voor onderweg, maar ook een routebeschrijving. Zodat je precies weet waar je heen kunt gaan in het gebied tussen Kleve, Nijmegen en Goch. Vanzelfsprekend is een ezeltocht wel wat duurder dan een gewone wandeling. Ezelwandelingen beginnen vanaf 35 euro. De prijs is afhankelijk van de duur van je wandeling en het aantal mensen dat mee wandelt.

Er worden door het gehele land vergelijkbare wandelingen aangeboden. Dus mocht de betreffende wandeling in dit artikel niet in jouw omgeving vermeld staan, zoek dan vooral even op Google of er vergelijkbare wandeltochten in jouw gewenste wandelgebied worden aangeboden. We wensen je een fijne wandelzomer toe!