Vrijwilligerswerk doen? Proef de sfeer bij verschillende organisaties!

Vrijwilligerswerk doen? Proef de sfeer bij verschillende organisaties!

Welke vrijwilligerswerk past bij jou? Bij Utrecht Cares kun je vrijblijvend een keertje meedraaien bij verschillende organisaties.

Vrijwilligerswerk doen? Proef de sfeer bij verschillende organisaties

Ben jij sinds kort met pensioen en weet je eigenlijk nog niet wat je allemaal met je vrije tijd wilt doen? Het kan erg lastig zijn om over de ‘drempel’ heen te stappen en dingen te ondernemen die je altijd al eens hebt willen doen. Dat kunnen dingen zijn die je nog nooit gedurfd hebt. Twijfel je bijvoorbeeld of vrijwilligerswerk wel bij je past? Of zie je door de bomen het bos niet meer omdat er zoveel verschillende organisaties zijn waar je vrijwilligerswerk kunt doen? Bij de vrijwillgerscentral in Utrecht hebben ze daar een prachtige initiatief voor. Bij Utrecht Cares kun je vrijblijvend een keertje meedraaien bij verschillende organisaties om er een keer de sfeer te proeven. Daarna kun je beslissen of je er voor een langere tijd zou willen blijven.

Keuze te over

In Nederland heb je heel veel keuze uit verschillende vrijwilligersklussen. Zo kun je bijvoorbeeld dieren verzorgen in het dierenasiel, meehelpen in de keuken en een maaltijd bereiden voor dak- en thuislozen of huiswerkbegeleiding geven aan basisschoolleerlingen. En dat is nog maar een greep uit het vrijwilligerswerk dat er te vinden is. Het is moeilijk om te kiezen, want je wilt je niet gelijk binden aan een organisatie die je achteraf gezien gezien toch niet zo leuk vindt.

Ideale verkenning

Gelukkig bestaat er nu een nieuw initiatief van Vrijwilligers Centrale Utrecht, een instelling die organisaties en (toekomstige) vrijwilligers met elkaar verbindt. Het nieuwe initiatief heet Proef! en het idee erachter is heel simpel: je gaat twee à drie dagen vrijwilligerswerk doen bij een organisatie naar keuze. Dit kun je doen via Utrecht Cares. Daarna beslis je pas of je er voor een langere tijd zou willen blijven. Het is een ideale verkenning van het vrijwilligerswerk en helpt jou wellicht een keuze te maken uit het grote aanbod.

Vaste vrijwilliger

Yousef (48) heeft al een keer meegedraaid via Proef! bij een vrijwilligersklus. “Ik heb een dag meegelopen bij het Smulhuis, een kookvoorziening in Utrecht voor dak- en thuislozen. Als kok was ik erg benieuwd naar hoe het daar allemaal in de keuken geregeld is. Ik wou graag nieuwe mensen leren kennen, maar ik wou vooral weten of het vrijwilligerswerk iets voor mij zou zijn”. Na het ‘proeven’ wist Yousef zeker dat hij daar vrijwilligerswerk wil doen. “Ik vond het erg leuk om een dag mee te draaien met het team, ik kon goed met ze samenwerken. Nadat ik een paar dagen had meegedraaid ben ik vaste vrijwilliger geworden”.

Lees hier het verhaal van Henk, die ook vrijwilliger is via het Smulhuis.

Hoe het werkt

Wil jij ook eerst de sfeer proeven bij een vrijwilligersklusen woon je in Utrecht of omgeving? Dan kun je via de website van Utrecht Cares inspiratie opdoen bij welke organisaties je graag zou willen meelopen. Zo kun je bijvoorbeeld kijken op de kalender welke activiteiten er binnenkort plaatsvinden. Ook kun je kijken of er klussen zijn die dicht bij jou in de buurt te doen zijn. Wil je iets uitproberen? Geef dan als referentie aan ‘Proef’. Weet je helemaal niet welk soort vrijwilligerswerk je wilt doen? Dan kun je een van de vrijwilligerstesten doen die op de website staan.

Schrijf je in

Vervolgens schrijf je je voor minimaal twee verschillende Proef!-activiteiten in. Draai je een dag mee met een organisatie en bevalt het goed? Dan kun je er vaker aan de slag. Bevalt het je niet, dan zoek je gewoon nog even door. Echt geen idee wat je wilt gaan doen? Ga dan verrassingsproeven: jij geeft aan wanneer je kunt en wat je écht niet leuk vindt, Utrecht Cares regelt vervolgens twee klussen voor je. Handig!