Vrijwilligerswerk in een dierenasiel

Vrijwilligerswerk in een dierenasiel

Wat komt er kijken bij het doen van vrijwilligerswerk in een dierenasiel. Wij zochten het uit.

Vrijwilligerswerk in een dierenasiel

Wanneer je iets meer tijd krijgt in je leven, is het begrijpelijk dat je die tijd op zowel een leuke als nuttige manier wilt invullen. Al snel wordt er dan aan vrijwilligerswerk gedacht. Wat is er voor dierenliefhebber mooier dan aan het werk te gaan op een plek waar je deze liefde voor dieren kunt combineren met het helpen van een organisatie voor dieren. Werk jij zelf ook in een dierenasiel en heb je nog meer tips? Deel ze gerust onder dit bericht.

vrijwilligerswerk dierenasiel?

Misschien heb je er al wel eens over nagedacht, maar weet je niet precies wat er verwacht wordt van vrijwilligers die in een dierenasiel werken. Is het de bedoeling dat je hokken schoonmaakt en de dieren voert en uitlaat of zijn er ook andere taken? Bovendien, zijn er eisen verbonden aan het werken in een dierenasiel?

Wat doet een vrijwilliger in een dierenasiel?

Vrijwilligerswerk in een dierenasiel behelst veel. Een dierenasiel drijft op vrijwilligers en die zorgen voor het reilen en zeilen van het asiel. Inderdaad moeten de hokken schoongehouden worden en moeten de dieren gevoerd maar er is nog veel meer te doen. Er zijn vrijwilligers die de dieren verzorgen. Voeren, wassen, kammen, uitlaten van de honden maar ook aandacht geven aan de katten. Ander vrijwilligerswerk dierenasiel is zorg voor de administratie, voorlichting (op bijvoorbeeld scholen) en advies voor verzorging en opvoeding bij aanschaf.

Aan welke eisen moet je voldoen

Wat er precies nodig is voor een functie in het dierenasiel hang natuurlijk af van het soort vrijwilligerswerk dat je gaat doen. Het belangrijkste is dat je tijd hebt, langere tijd beschikbaar bent en bereid bent om je in te zetten voor dieren.

Verder zijn van belang:

  • Dierenliefde
  • Bereid zijn om volgens een rooster te werken
  • Niet bang zijn voor vieze karweitjes
  • Kennis hebben van (huis)dieren of bereid zijn dit te leren
  • Bereid zijn cursussen te volgen
  • Bijwonen van werkoverleg


Vergeet niet, vrijwilligerswerk is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Op zoek naar meer informatie over het zoeken van vrijwilligers of het zoeken van vrijwilligerswerk? Lees dan ook ons artikel vrijwilligers gezocht of laat je eigen tips achter onder dit artikel.