Wandelgids Zuid Limburg gezocht? Hier vind je hem!

Wandelgids Zuid Limburg gezocht? Hier vind je hem!

In dit artikel doen wij jou uit de doeken waar je een wandelgids voor Zuid Limburg vindt. Of dat nou een papieren variant is of degene van vlees en bloed, wij helpen jouw wandeling op weg.

Wandelgids Zuid Limburg gezocht? Hier vind je hem!

Of je nou op zoek bent naar een papieren wandelgids van Zuid Limburg of naar een wandelgids die met je meeloopt door Zuid Limburg, hier zit je aan het goede adres. In dit artikel doen wij jou uit de doeken waar je een wandelgids voor Zuid Limburg vindt. Of dat nou een papieren variant is of degene van vlees en bloed, wij helpen jouw wandeling op weg.

Wandelgids Zuid Limburg: van ANWB wegwijzer tot reisgids voor bourgondische wandelaar

Ben je op zoek naar een papieren wandelgids voor Zuid Limburg? Dan moeten we je helaas mededelen dat het aanbod vrij beperkt is. Specifiek voor Zuid Limburg is het aanbod wandelgidsen op twee handen te tellen. Toch zijn er een aantal leuke exemplaren op de markt. Zo is er de wandelgids Zuid Limburg voor de bourgondische wandelaar. De Vijlenbergse wandelgids is niet een doorsnee wandelgids waarin een mooie route wordt gedeeld, maar een gids met verschillende kroegentocht-wandelroutes. Schrijfster Yvonne Cox wandelt met je over de heuvels en dalen en deelt met jou die leuke pauzeplaats of eindbestemming waar je lekker kunt eten en drinken. De gids begint daarnaast met een inleiding over de aantrekkelijke kanten van Zuid Limburg (het landschap, de bourgondische inslag, de rust en ruimte). Volgens Ria Warmerdam is het een aantrekkelijk gidsje, maar zijn de routekaarten wel wat priegelig. Zij adviseert daarom nog aanvullend kaartmateriaal mee te nemen.

Een andere wandelgids voor Zuid Limburg is geschreven door Annet Duits en Bert Notermans. Zij leiden je langs de Zuid Limburgse kastelen in dertien routes. Volgens de schrijvers kon een wandelgids langs het bijzonder groot aantal fraai gelegen kastelen in de regio niet uitblijven. In de gids maak je niet alleen een reis door het landschap, maar ook door de tijd. Annet Duits heeft zelf jarenlange ervaring als wandelgids in Zuid Limburg. Het boek “Langs Zuid Limburgse kastelen” was voor haar de mogelijkheid om haar fascinatie voor wandelen en de geschiedenis (van Limburgse kastelen) te combineren.

Wat gedateerde dan de eerder genoemde gidsen is de wandelgids van de ANWB. De inmiddels bijna tien jaar oude wandelgids doet veertig wandelingen tussen de zes en vijftien kilometer uit de doeken. Daarbij beperkt de gids zich echter niet tot uitsluitend Zuid Limburg, maar kun je wandelingen in het hele gebied verwachten. Bijna alle wandelingen uit de gids zijn ook in de regio gemarkeerd met routebordjes. 

Wandelgids Zuid Limburg: van ontdekkingstocht met de boswachter tot ezeltocht

Wil je met iemand Zuid Limburg ontdekken? Wil je vragen kunnen stellen over waar je bent en wat je ziet? Dan wil je met een fysieke wandelgids op pad in Zuid Limburg. Op het internet zijn er talloze wandelgidsen te vinden. Zo kun je op pad met de schrijfster van de eerder genoemde wandelgids over Zuid Limburgse kastelen en organiseert Staatsbosbeheer met regelmaat activiteiten waarbij je op excursie kan met de boswachter. Of kun je een rondleiding krijgen van een gids door de Orchideeëntuin in het Zuid Limburgse Gerendal. Voor excursies met de boswachter of andere uitjes met een wandelgids in Zuid Limburg houd je de activiteitenkalender van Staatsbosbeheer Zuid Limburg in de gaten. Je kunt buiten deze activiteiten om ook een afspraak maken met de boswachter voor een wandeling op maat.

Wil je Zuid Limburg op een totaal andere manier leren kennen tijdens een wandeling? Dan kun je ook twee dagen op wandeltocht gaan met niet alleen een wandelgids, maar ook met een ezel. Ezelstal Hans en Grietje organiseert elk eerste weekend van de maand een wandeltocht door het Zuid Limburgse landschap. Met een gids loop je twee dagen lang elke dag tien tot vijftien kilometer. Overdag lunch je in de natuur en ’s avonds eet je in een restaurant naar keuze. De ezels dragen de bagage. Op aanvraag kan de tocht ook op een ander moment georganiseerd worden.

Wandelgids Zuid Limburg; digitale begeleiding

Als je op zoek bent naar een wandelgids in Zuid Limburg, dan kun jij je richten tot een papieren wandelgids of tot iemand die jou een tour geeft door een wandelgebied. Dat zijn echter niet de enige mogelijkheden. Op het internet zijn er ook steeds meer digitale wandelgidsen voor Zuid Limburg te vinden. Het gaat dan om applicaties (apps) voor bijvoorbeeld je mobiele telefoon die je vertellen wat de leukste route is binnen een bepaald gebied en wat de verschillende bezienswaardigheden zijn. Veel van de die apps werken volgens het principe dat je de route van een bepaald gebied thuis download, als je vervolgens aan het wandelen bent krijg je allen nodige informatie zonder dat daar een internetverbinding voor nodig is. Een luchtje scheppen met een digitale wandelgids in Zuid Limburg, betekent dus niet dat je achteraf met een enorme telefoonrekening gepresenteerd wordt.

Maar betekent wandelen met een digitale wandelgids in Zuid Limburg dat je niets meer van je omgeving ziet omdat je de hele tijd op je schermpje moet kijken? Nee. In principe kan jij je mobiele telefoon gewoon in je broekzak doen tijdens het wandelen. Als je dan bijvoorbeeld een splitsing nadert, dan geeft de mobiel een signaal af om duidelijk te maken dat je links of rechts af moet slaan. Veel van deze wandelgids apps beperken zich echter niet tot puur informatie over je route. Vaak krijg je onderweg ook een signaal als er leuke aanvullende informatie over je omgeving beschikbaar is. Bijvoorbeeld omdat je in de buurt van een mooi uitkijkpunt komt of omdat er achtergrondgeschiedenis bekend is over de weg waarover je wandelt. Twee bekende wandelgids-apps zijn: Abellife en Beleefroutes.

Wandelgids Beleefroutes biedt in Zuid Limburg twee wandelroutes aan. De waterbeleefroute Caumerbeek van bijna dertig kilometer is bedoeld voor fietsers, maar kan ook voor de stevige wandelaars die willen lopen in de omgeving van Heerlen. De route leidt langs kastelen en gebouwen langs de Caumerbeek en een stukje van de Geleenbeek. Voor de wandelaar die op zoek is naar een iets kortere wandeling is er de waterbeleefroute Geul. Deze route rondom Valkenburg is in principe dertien kilometer lang maar kan ingekort worden naar drie of zes kilometer. Ook deze route gaat langs kastelen, molens en andere historische monumenten. Beide routes zijn gratis te downloaden. Bij Abellife kun je voor vier euro een wandelgids Zuid Limburg downloaden. Het gaat om gedetailleerde kaarten van het gebied. Als je die op je mobiel zet dan kun je – ook zonder internet – zien waar je op dat moment bent op de kaart. Handig voor tijdens het wandelen omdat je nooit meer kan verdwalen. Een route bevat het pakket niet, maar die kun je wel vinden in bijvoorbeeld het pakket “Wandelen door Zuid Nederland”. Daarin zijn vier routes opgenomen waarvan er eentje leidt door Schin (de andere routes voeren door onder andere Noord-Brabant).

Naast deze apps die kunnen dienen als wandelgids in Zuid Limburg en daarbuiten, is er ook een app die zich uitsluitend op Zuid Limburg richt. Het gaat om de app wandelgids Zuid Limburg. De werking van deze app is vergelijkbaar met de eerder beschreven apps. Met die app heeft u zeshonderd routes in het gebied binnen handbereik. Alle wandelroutes in de app zijn gratis. Op de site is zelfs de optie om te kiezen voor wandelroutes die geschikt zijn voor bijvoorbeeld een rolstoel.