Collega met pensioen? Zorg voor een onvergetelijk afscheid!

Collega met pensioen? Zorg voor een onvergetelijk afscheid!

Gaat je collega met pensioen? Dat is niet niks! Het is het begin van een nieuwe fase in zijn of haar leven. Waarschijnlijk wil je – samen met je collega’s – het afscheid van werk een onvergetelijk moment maken. Maar hoe pak je dit aan? Wij vertellen je wat je kunt doen als je collega met pensioen gaat: van het spetterende afscheidsfeestje tot een onvergetelijk cadeau en de laatste werkdag.

Wat wil de toekomstige pensionado zelf?

Collega met pensioenWil je vieren dat je collega met pensioen gaat? Ga dan eerst na of hij of zij dat zelf ook wil. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ruim zestig procent van de mensen die afscheid neemt op hun werk, zelf graag inspraak heeft op de manier waarop dit “gevierd” wordt. Je kunt dus zelf gaan brainstormen over een spetterend feestje, maar grote kans dat je afscheidnemende collega graag zelf enige inspraak heeft. Wil hij bijvoorbeeld in de belangstelling staan of niet? Wil je collega door het management gefeliciteerd worden of liever enkel een feestje onder collega’s?

Het is zijn moment, dus zorg ervoor dat hij het leuk vindt. En communiceer dit ook aan het management en andere betrokkenen, zodat ook zij daar rekening kunnen mee houden. Binnen de richtlijnen die je van de toekomstige gepensioneerde krijgt is er natuurlijk nog voldoende ruimte voor een verrassing hier en daar. Als de gepensioneerde bijvoorbeeld aangeeft het best leuk te vinden als er afscheidsspeeches zijn, dan is het natuurlijk nog mogelijk om geheim te houden wie er wat gaat vertellen.

Collega met pensioen? Afscheidsfeestje moet je doen!

Wist je dat mensen die het einde van hun loopbaan vieren met een feestje, gelukkiger aan hun pensioen beginnen dan mensen die met stille trom zijn vertrokken. Dus gaat je collega met pensioen? Dan is een afscheidsfeestje zeker iets wat je moet doen om te zorgen voor een goed afscheid! Je kan binnen het bedrijf een feestje in mekaar steken. Bijvoorbeeld met leuke sketches, anekdotes of foto’s uit de carrière van de toekomstige gepensioneerde. Je kan ook een zaaltje huren of naar een restaurant gaan. Zorg er dan wel voor dat je met jullie groepje apart zitten. Zo hebben jullie wat privacy voor de afscheidsspeeches en hebben de andere gasten van dat etablissement geen last.

Werkgevers zijn verplicht om wat geld te reserveren voor het afscheidsfeestje van een collega die met pensioen gaat. Als je dus iets gaat organiseren omdat je collega met pensioen gaat, dan is het dus verstandig om even met je werkgever te overleggen hoeveel budget er beschikbaar is. Aan de hand daarvan kan je bekijken of de wensen van je collega haalbaar zijn of dat er voor een etentje met de directe collega’s geld bijgelegd zal moeten worden.

Over het moment waarop je een afscheidsfeestje moet organiseren zijn verschillende gedachtes. Zo zijn er mensen die adviseren een feestje een week voor vertrek te organiseren zodat je nog een weekje samen kunt nagenieten op werk. Er zijn ook echter mensen die aangeven dat ze liever hebben dat het afscheidsfeestje plaatsvindt aan het einde van de laatste werkdag. Anders heb je jouw afscheidsfeestje op vrijdag al gevierd, maar zit je op maandag weer op kantoor. Dat kan op enige verbazing van collega’s rekenen (“huh? Jij had toch afscheid genomen) en zorgt er ook voor dat de laatste keer dat je deur dichttrekt toch een beetje voelt alsof je met stille trom vertrekt.

 

Het cadeau voor de collega die met pensioen gaat

Als je collega met pensioen gaat, dan is het natuurlijk heel goed mogelijk dat er vanuit het bedrijf al een cadeau is. Vraag daarom voordat je gaat nadenken over een cadeau voor een collega die met pensioen gaat eerst even bij personeelszaken of er als iets geregeld is op het gebied van cadeaus. Zo niet, dan is de vraag of je samen met je collega’s wat zal organiseren op cadeaugebied of dat je iets geeft op persoonlijke titel. Uit onderzoek blijkt dat mensen die een gezamenlijk cadeau krijgen van zowel de werkgever als collega’s, hun afscheidsfeestje het beste waarderen. Maar of jij nou door je werkgever gevraagd wordt om een cadeau voor de toekomstige gepensioneerde uit te zoeken of zelf een leuk extraatje wil geven. Bedankt altijd wat een passend geschenk voor iemand die met pensioen gaat. Geef je geld, een fysiek cadeautje of een combinatie van beiden? Wie kan je dat beter vragen dan gepensioneerden zelf?

Favoriete pensioencadeaus

Uit een rondvraag blijkt dat het favoriete cadeau om te krijgen als je afscheid neemt op werk geld is. Gevolgd door iets wat je kunt doen met de partner en op nummer drie volgt een fysiek cadeau. In het artikel “afscheidscadeau collega; zo sla je spijker op de kop!” geven we je tips voor cadeautjes in alle drie die categorieën. We vertellen je hoeveel geld je in een envelopje voor je collega kan stoppen, wat voor leuke cadeautjes je kan geven voor zowel de toekomstige pensionado als zijn of haar partner en waar je aan kan denken als je toch een tastbaar cadeau wil geven. Geef je liever een cadeau wat je niet overal in de winkel vindt? Lees dan het artikel “Cadeau pensioen; inspiratie voor creatieve cadeaus”. Daarin delen we een aantal tips voor leuke zelfgemaakte cadeautjes. Die bijvoorbeeld leuk zijn om te geven als je niet alleen maar een envelopje met geld wil geven, maar het geheel wat wil aankleden.

De laatste werkdag

De laatste dag op het werk is voor jouw collega die met pensioen gaat altijd hectisch. De toekomstige gepensioneerde moet nog naar personeelszaken om zijn laptop, mobiele telefoon, bedrijfsauto en andere zaken in te leveren. Daarnaast zal hij voor zijn gevoel heel veel zaken moeten overdragen voordat hij de deur op kantoor achter zich dichttrekt en moet het bureau nog leeggemaakt worden. Daarbovenop zullen er collega’s zijn die afscheid komen nemen omdat ze niet bij het officiële afscheidsmoment kunnen zijn.

Als je het afscheidsfeestje op de laatste werkdag organiseert, is het dus belangrijk om te zorgen dat er overdag voldoende ruimte is om deze zaken af te ronden. Voorkom dus dat er gedurende de dag onverwachts speeches gegeven gaan worden. Trekt je collega de deur achter zich dicht op werk zonder dat er een afscheidsfeestje is (bijvoorbeeld omdat hij dat niet wilde) of valt zijn afscheidsfeestje niet samen met de laatste werkdag? Zorg dan wel dat er een klein momentje nog is voordat de toekomstige gepensioneerde het pand verlaat. Zorg niet dat hij ongezien kan vertrekken en daarmee dus het gevoel kan krijgen dat hij onbelangrijk was. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die van hun afscheid op werk echt een moment maken, gelukkiger zijn dan mensen die dat niet doen. Dit heeft voor een groot deel met erkenning en waardering te maken. Zorg dus dat de toekomstige gepensioneerde dat voelt op de laatste momenten van de laatste werkdag. Als je het toch klein wil houden zijn pensioen gedichten of een korte afscheidsspeech een goed idee.

En daarna?

De collega met pensioen is weg. Voor jullie, de collega’s, gaat het bedrijfsleven gewoon door. De collega met pensioen moet zijn draai vinden in een nieuw leven. Dat is niet altijd eenvoudig. Hij zal dikwijls aan jullie denken en misschien met heimwee. Spreek daarom af om mekaar nog eens te ontmoeten en leg al een concrete datum vast. Zeker in de eerste maanden van zijn pensioen zal dit hem deugd doen.

Als je op zoek bent naar meer ideeën en tips voor het afscheid van een collega vind je die ook op Leef Je Pensioen.