Column: bomen en bos

Column: bomen en bos

Soms ben ik een beetje in de war, in die zin dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Ik heb dat al eerder beschreven als het om het isoleren van mijn huis uit de 20-er jaren van de vorige eeuw gaat.

Ruim een jaar mee bezig, resultaat tot nu toe: de spouwmuren zijn geïsoleerd, ik heb radiatorventilatoren aangebracht en de offerte voor HR +++ ramen is ondertekend. Dat kan nog wel een paar maanden duren, het is druk op de isolatiemarkt, maar vóór de volgende winter moet het allemaal wel gerealiseerd zijn.

En het is dan meteen zo’n beetje de laatste maatregel die ik kan treffen. Er hebben nu een paar verschillende adviseurs naar gekeken en meer valt er niet te doen. Tenzij ik de hele vloer beneden laat verwijderen en een nieuwe, geïsoleerde vloer laat aanbrengen…..dus alles beneden ontruimen en laten verbouwen dus. Ik zie me dat niet doen, moet ik een tijdje het huis uit, spullen opslaan…..dan ga ik nog liever verhuizen.

Kortom, ik leg me er maar bij neer dat dit het is, mijn spaarpot is trouwens ook niet toereikend. Maar dan krijgen we opeens een hele campagne om minder gas en elektra te gaan gebruiken! Natuurlijk, dat is beter voor ons milieu, maar daar is nu ook het argument van Russisch gas bijgekomen! Ik zie soms in mijn dromen langskomen dat we geen gas meer krijgen of maar gedurende een paar uur per dag, en ik ben echt een koukleum.

Op andere media lees ik dat Nederland maar voor 3,7% van al ons gas, afhankelijk is van Russisch gas. Dan denk ik: dat valt toch wel mee? Maar ik denk misschien verkeerd, misschien klopt die 3,7% niet, misschien……Bomen dus, terwijl ik liever het bos zie.

Van een heel andere orde is het zoeken naar allerlei dingen die er voor kunnen zorgen dat ik zo gezond mogelijk nog ouder kan worden. Bewegen, gezond eten, het brein actief houden en voldoende rust. Dat is nog redelijk overzichtelijk.

Tot ik me wat meer wil gaan verdiepen in de details. Bewegen bijvoorbeeld. Wandelen is een goede activiteit, daar zijn de meningen het wel over eens. Maar hoeveel dan? De ene deskundige zegt 10.000 stappen per dag, de ander 7.000, vandaag las ik weer dat het er 17.000 moeten zijn! Allemaal hebben ze prachtige onderbouwingen, maar wie heeft het nu bij het rechte eind?

De een beweert dat lopen in een rustig tempo al gezondheidswinst geeft, de ander zegt dat het tempo zodanig moet zijn dat je een verhoogde hartslag hebt. Ik besluit uiteindelijk maar dat ik het wel zie, ik laat mijn tempo maar gedeeltelijk bepalen door Lola, en de hoeveelheid stappen mede door het weer (ik loop ook liever niet veel buiten als het sneeuwt, stormt, giet, vriest).

Dan tenslotte nog die gezonde voeding. De een beweert dat de “schijf van vijf” prima is, de ander zweert bij koolhydraatarm eten, volgens de een is vet heel gezond en volgens de ander juist bijna dodelijk, en uiteindelijk hebben we de discussie tussen deskundigen over wel of niet intermittent fasting.

Ik heb het nu niet over de mening van zogenaamde influencers en/of andere BN’ers, maar over echte wetenschappers die hiervoor gestudeerd hebben. Wat moet ik nou geloven? Van alles maar een beetje dan, met mate en een beetje in verhouding?

Ik ga er maar weer eens goed over nadenken, terwijl ik met Lola buiten loop, in een redelijk tempo, onderbroken door haar gesnuffel, hopelijk minimaal 7.000 stappen.

Als het tenminste droog blijft en niet weer gaat sneeuwen.