Column: de laatste fase

Column: de laatste fase

In het hele proces van het verduurzamen van mijn bijna 100 jaar oude woning heb ik veel nagedacht, gewikt, gewogen, gerekend, advies gevraagd, nog meer advies gevraagd en uiteindelijk knopen doorgehakt.

Ook m.b.t. het wel of niet laten plaatsen van zonnepanelen heb ik dit gedaan. Mijn bijna 100 jaar oude dakpannen wil ik niet belasten met zonnepanelen, maar de schuur staat er pas 32 jaar en vangt zowat de hele dag zon, tenminste, als die schijnt.

Er passen niet zoveel panelen op, 4 stuks maar, maar dat is in ieder geval beter dan niets, dacht ik zo.
Uiteindelijk heb ik dus een offerte geaccepteerd voor 4 panelen op mijn schuur. Opbrengst naar verwachting ongeveer 60% van mijn jaarlijkse stroomverbruik.

Alles online regelen heeft zo zijn beperkingen

Maar van alles (zoals tegenwoordig heel gebruikelijk is) online regelen heeft zo zijn beperkingen. Foto’s aanleveren van mijn dak en van de meterkast leverde onder andere op dat mijn meterkast niet volledig voldoet aan NEN- of/en ISO-normen en dat daar een elektriciën aan te pas moest komen.

Tja, wat moet ik dan tegen de elektriciën zeggen? Toch maar even (en dat “even” is niet helemaal conform de realiteit) gebeld met de leverancier van de panelen. Bleek dat een groep vervangen moest worden door een aardlekautomaat.

Van alles opgezocht op mijn grote vriend Google, maar echt beklijven kon de veelheid aan informatie niet. Afijn, de elektriciën snapte het helemaal en heeft een prachtige aardlekautomaat geplaatst. Kassa!!

Ook moest ik mijn panelen aanmelden op een centraal landelijke aanmeldsite. De informatie die gevraagd werd snapte ik ook niet helemaal. Vergde ook het nodige uitzoekwerk. Deels vond ik de info in het zogeheten schouwrapport, maar sommige dingen moest ik elders vandaan halen (weer dankzij Google, wat moet ik zonder!?).

Dan de volgende uitdaging: bij het plaatsen van panelen bestaat het risico dat dakpannen breken. Ik moest dus zorgen voor vervangende dakpannen, voor het geval dat…..Maar ja, hoe kon ik ontdekken welke dakpannen ik moest hebben?

Hoe kon ik ontdekken welke dakpannen ik moest hebben

Ik heb zat vervangende dakpannen in de tuin liggen, maar dat zijn allemaal met de hand gebakken 100-jarige pannen, en niet de fabriekspannen uit 1991. Google liet me hier jammerlijk in de steek. Te veel mogelijkheden, te weinig zoekinformatie.

Gelukkig zag ik dat een huis verderop, naar mijn idee, dezelfde dakpannen had als ik op mijn schuur. Aangebeld, gevraagd, aardige buurman kwam met zijn ladder en een reserve dakpan van zijn huis bij mij kijken. En ja, mazzel: het was dezelfde dakpan!

Hij had er nog een aantal liggen, dus een 6-tal bij mij neergelegd, voor het geval dat. Ik had dus voldaan aan alle voorwaarden die gesteld werden aan het plaatsen van zonnepanelen. De dag dat ze geplaatst zouden worden brak aan.

Zo rond de tijd dat ze zouden komen kreeg ik een telefoontje. Helaas pindakaas, geen plaatsing. Vorige klus was uitgelopen en bovendien was het erg warm (vorige week, hè). Effentjes bijna drie weken uitstel. Tjonge, wat was ik teleurgesteld!

De prachtige zonne-energie werd mij gewoon door de neus geboord

We hadden bijna een week warme zon in het vooruitzicht, en die prachtige zonne-energie werd mij gewoon door de neus geboord! Ik zit dus nog gewoon zonder mijn eigen zonnestroom. Zonnepanelen betekent echt niet dat je ontzorgd wordt, integendeel, het is hard werken.

Hard werken aan zaken die, in mijn geval, volstrekt onbekend zijn. Als het goed is worden ze over iets meer dan een week alsnog geplaatst. Ik hou mijn hart vast. Er kan nog van alles fout gaan, zegt mijn gevoel. Ik weet niet echt wat dan, maar je zal het zien.

Nadat ik besloten had om zonnepanelen te laten plaatsen, en de offerte had geaccepteerd, bleek opeens dat energieleveranciers bezitters van zonnepanelen financieel gaan straffen. Los van de afbouw van de
salderingsregeling gaan de energieboeren zonnepanelen belasten voor de teruglevering, en zelfs beperkingen stellen aan het soort contracten die eigenaars van zonnepanelen kunnen afsluiten.

Aan de ene kant worden zonnepanelen sterk gestimuleerd, aan de andere kant wordt het hebben ervan
dus bestraft. Zou ik ze met die wetenschap ook genomen hebben? Ik weet het niet…..Ik kan ook niet meer terug, dus ik denk er maar niet te veel over na.

Nu alleen nog wachten op het moment dat ze geleverd en geïnstalleerd worden. En dan is het voorlopig klaar. De laatste fase van de verduurzaming. Ik hoop dat het voldoende is. Zo niet, dan komt er gewoon een vraagteken na de laatste fase, toch?