Column: regenwater

Column: regenwater

Het is al een tijd erg droog in ons land, behalve dan, pakweg, de laatste twee weken. Ik vind het moeilijk om kostbaar kraanwater te gebruiken om mijn tuin te sproeien. Dat heb ik in de droge, warme maand maar één keer halfslachtig gedaan, met als gevolg dat een aantal planten in mijn tuin het loodje hebben gelegd.

Vooral de hortensia’s staan er slecht bij. Weinig bloemenpracht deze zomer, vrees ik, maar ik heb er vertrouwen in dat dit volgende zomer weer helemaal goed komt! Ik heb sinds een week namelijk een regenton.

Dat had wel wat voeten in de aarde. De regenton heb ik gekocht bij een grote doe-het-zelver bij mij in de buurt (min of meer). Het is nogal een groot ding, er kan 267 liter in, en ik heb maar een heel klein autootje. Dat was passen en meten, en nog ‘n keer, maar uiteindelijk lukte het me om het gevaarte naar
huis te vervoeren.

Helaas was bij deze doe-het-zelver de nodige standaard niet te krijgen, dus die moest ik elders vandaan halen. Zonder zo’n standaard kan je geen gieter onder het kraantje van de regenton plaatsen, dus dan heb je er nog niets aan.

Alles stond in de tuin, maar toen moest het nog geinstalleerd worden

Vervolgens was ook de vulautomaat die ik nodig had daar niet te verkrijgen. Ook elders vandaan gehaald. Tja, en toen stond alles bij mij in de tuin c.q. in de schuur, maar moest het ook nog geïnstalleerd worden.

Ik had op internet wel gezocht naar iemand/een bedrijf die dat voor me kon doen, maar met een prijskaartje van € 125 heb ik daar maar vanaf gezien. De regenton met alle toebehoren is ook niet wat je noemt bepaald gratis.

Op You Tube heb ik wel 12 keer het filmpje bekeken over hoe je de vulautomaat moet installeren, net zo lang tot ik het meende te begrijpen. Ik moest namelijk een gat zagen in mijn zinken regenpijp, en een zelfde soort gat in de regenton, en dat dan met elkaar verbinden door middel van de slang die bij de vulautomaat hoort.

Een grote, ronde boor was bij de vulautomaat geleverd. Zag er redelijk intimiderend uit, voor mij dan. Ik boor met gemak gaten om van alles op te hangen, ik heb zelf een leuning naast mijn trap bevestigd, en zo nog wat van dat soort huis- tuin- en keukendingen, maar zo’n grote ronde boor…..brrrrrr.

Waar ik al bang voor was: de boor ketste af op mijn gladde, zinken regenpijp. Maar even doorzetten en wat meer kracht zetten leverde resultaat: een prachtig rond gat in de regenpijp. So far so good. In de kunststof van de regenton ging het veel makkelijker, gelukkig.

Daar stond ‘ie dan, groot te wezen in mijn tuintje

Met behulp van zeep (dank je, YouTube) en wat gefrommel heb ik de vulautomaat kunnen aansluiten. Daar stond ‘ie dan, groot te wezen in mijn tuintje, ik was best een beetje trots dat ik het toch zelf had gedaan. Ik had maar één wondje aan mijn hand omdat een gat in een zinken regenpijp best scherpe randjes heeft.

Nog geen dag later werd ik op mijn wenken bediend: stortbuien. Het water liep vlot in mijn regenton. Dat betekende dat ik een en ander op de juiste wijze had geïnstalleerd, heel fijn. Mijn regenton bevat inmiddels een flinke hoeveelheid regenwater.

Als er weer een droge periode volgt krijgen mijn planten in de tuin voortaan uitgebreid regenwater.
Ik verheug me er nu al op