Geluk vinden in je hobby

Geluk vinden in je hobby

Het hebben van een hobby tijdens je pensioen en gelukkig en tevreden zijn: er is een link tussen die twee. Dat blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek van University College London. Dat geldt niet alleen in Engeland of Nederland, of zelfs Europa. De onderzoekers konden dit verband aantonen onder 65plussers in meer dan 16 landen en op drie verschillende continenten.

Hoe helpt een hobby

Hoe komt het dat een hobby ons zo’n prettig gevoel geeft? Een van de onderzoekers noemt dat we een gevoel van controle houden over ons lichaam en onze geest. Daarnaast helpt een hobby je om zingeving te ervaren. En komen er problemen op je pad? Die kun je beter de baas blijven als je een hobby beoefent. 

Wat is een hobby

Het onderzoek keek naar hobbies als een activiteiten die aan twee eisen voldoet:

  • je doet het in je vrije tijd
  • je doet het voor je plezier

Een hobby hoeft dus niet alleen te betekenen dat je naar de tennisclub gaat of sieraden maakt met je vriendinnen. Ook een boek lezen, een cake bakken, vrijwilligerswerk doen of sporten vallen eronder. Als je regelmatig je hobby uitvoert, zouden de effecten op het welzijn het meest aanwezig zijn!

Een hobby oppakken

Misschien is er nog wel ruimte in jouw schema voor een hobby. In het artikel “12 originele hobby’s voor na je pensioen” vind je inspiratie. Vraag ook gerust aan mensen in je omgeving wat zij doen in hun vrije tijd. Misschien brengen ze je op ideeën!

Denk ook aan dingen die je altijd al hebt willen leren, maar waar je nooit de tijd voor had. Of dingen die je vroeger leuk vond, maar door de drukte van het werkende leven in de vergetelheid zijn geraakt. 

Of, wat vindt je eventuele partner of een naaste vriend of buurvrouw leuk om te doen? Misschien kun je je eens in zijn of haar hobby verdiepen. Wat bieden ze aan in het lokale buurthuis, of bij welke organisatie wil je nu altijd eens achter de schermen kijken – misschien hebben ze wel vrijwilligers nodig!

Als je meer informatie zoekt over vrijwilligerswerk, kijk dan op onze speciale pagina voor vrijwilligerswerk!