Is jouw woning pensioenklaar?

Is jouw woning pensioenklaar?

Of mijn woning pensioenklaar is? Dat lijkt een gekke vraag, maar dat is het zeker niet! Als je met pensioen bent zul je namelijk veel meer tijd in- en rond je woning doorbengen. De manier waarop je naar je wonen gaat kijken én je woonwensen kunnen best eens gaan veranderen.

Dat je woonwensen veranderen als je stopt met werken kan door uiteenlopende factoren komen. Zoals het wegvallen van je woon-werkverkeer; je kunt nu wonen waar je wilt. Maar ook doordat je simpelweg meer tijd in je huis, tuin of buurt gaat doorbrengen. Welke invloed heeft dit op jou? We zetten enkele veelgenoemde wensen op een rij.

Meer comfort

Je bent vaker thuis waardoor je behoefte aan comfort groter wordt. Dat kan letterlijk gaan om meer warmte in huis, dus het wordt tijd om die tocht in huis eens aan te pakken of te kiezen voor vloerverwarming. Of je wilt simpelweg meer genieten van luxe in je huis, omdat je er vaker bent. Dus die verbouwing van de badkamer (en deze dan ook levensloopbestendig maken) is iets waar je nu echt werk van gaat maken. Mits je het de investering waard vindt natuurlijk. Daar komen we later op terug.

Je woongenot en directe woonomgeving worden steeds belangrijker

Maar comfort kan hem ook zitten in kleinere dingen, zoals je bureaustoel vervangen door een comfortabele fauteuil. Een fijn hoogpolig tapijt op die koude vloer in de slaapkamer en aandacht besteden aan het interieur. Tijd voor een kleurtje op de muur? Je directe woonomgeving en woongenot wordt steeds belangrijker.

Energie (en geld) besparen

Nu je vaker thuis bent is het slim om goed te kijken hoe je zo zuinig mogelijk met energie om kunt gaan. Hoe is het met de isolatie van jouw woning? En heb je al geinvesteerd in duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen? Ook een slimme thermostaat of warmtepomp kan ontzettend schelen in energieverbruik en daarmee de portemonnee.

Comfort en besparen op energie gaan ook vaak hand in hand. Wil je echt besparen? Trek dan ook eens een dikke trui aan, ga regelmatig de deur uit voor een lange wandeling of maak een (koele) sportruimte in je huis.

Je tuin of buurt

Wat heerlijk, je krijgt meer tijd om in je tuin door te brengen. Tenminste als je groene vingers hebt. Mocht je geen tuin hebben kun je je eens gaan verdiepen in een project waarbij je je handen uit de mouwen kunt steken, zoals een stadstuin of voedselbos in de omgeving. Mocht je van wandelen houden vind je het waarschijnlijk prettig om ergens te wonen waarbij je zo in de natuur bent. Dit vond je al belangrijk, maar nu je stopt met werken des te meer! Je krijgt nu ook echt de tijd om erop uit te trekken.

Kunstatelier of thuisbioscoop

Nu je agenda het toelaat, pak je misschien ook wel nieuwe hobby’s op, of je stoft de oude af. Misschien wil je een ruimte creëren in je woning voor een kunstatelier, een meditatieruimte of een thuisbioscoop! Leuk om je mee bezig te houden. Wat heb ik nodig, welke kleuren wil ik gebruiken?

Als je op sociaal gebied meer mogelijkheden wilt, creëer je misschien extra zithoekjes in je tuin, maak je een extra uitnodigende eetkamer of pas je een logeerbed in. Geef je creativiteit (én wensen) de ruimte!

Nadenken over de toekomst

Ook kan het zijn dat je nù heel fijn woont, maar voor de toekomst iets anders voor ogen hebt. Omdat je kleiner wilt wonen nu de kinderen (al lang en breed) de deur uit zijn of omdat je eventuele gezondheisproblemen in de toekomt voor wilt zijn. Dit is lang niet ieders wens, want je vrijheid en ruimte opgeven is niet iets wat velen graag doen. De vraag of je wilt investeren in je huidige woning of binnen enkele jaren wilt verhuizen is dan ook een hele relevante.

Wonen is persoonlijk

Wonen is voor iedereen anders. De één is het liefst zoveel mogelijk thuis en de ander is altijd de hort op. Wat zijn jouw wensen en behoeften als het op wonen aankomt? Misschien heb je alles helemaal zoals je het wilt hebben. Maar misschien heb je toch wat stof tot nadenken na het lezen van dit artikel.

Lees ook eens het verhaal van Ed en Joke op Leef Je Pensioen. Zij probeerden met een vleug van realisme naar de toekomst te kijken. Niet dat ze stel op sprong verhuisden! “We keken al een paar jaar rond”, vertellen ze. Ze hielden hun ogen open, totdat ze een plekje zagen dat aan hun wensen voldeed. En toen hadden ze beet.

Wil je meer lezen over (nieuwbouw)woonwensen van 55-plussers? Lees dan eens het woononderzoek van tijdschrift Geron.

Laat je ons weten wat jij hebt gedaan om je huis klaar te stomen voor je pensioen? Deel je bericht met ons via redactie@leefjepensioen.nl en inspireer ook anderen!