Pensioen: gezond genieten

Pensioen: gezond genieten

Pensioen is een tijd om van te genieten. Lichamelijk en geestelijk voor jezelf zorgen legt een belangrijke basis voor een gelukkig pensioen. Hier vind je vier makkelijk toepasbare tips om die gezondheid op peil te houden.

Voeding

Goede voeding is essentieel voor ons lichaam. Goede voedingsstoffen bouwen ons lichaam op en helpen ons brein om goed te functioneren. Voldoende fruit en groenten, volle granen, gezonde vetten en eiwitten et cetera… daar is ons lichaam bij gebaat.

Als je kunt kiezen, neem dan zoveel mogelijk onbewerkt voedsel. Zo vermijd je extra zout en ongezonde vetten. Dit is veel gezonder voor bijvoorbeeld je lichaamsgewicht, bloedsuikerspiegel en bloeddruk. Je hoeft niet in uitersten te vervallen. Balans is belangrijk.

Krachtig lichaam

Lichamelijk werk is goed voor het lichaam. Doorgaans wordt het lichaam sterker door gebruik, zoals de spieren en botten. En ook het evenwicht verbetert. Alle vormen van beweging zijn meegenomen – de trap nemen in plaats van de lift, de fiets nemen in plaats van de auto. Langere wandelingen maken met de hond, in de tuin werken et cetera.

Ook is het goed om wat vaker te sporten, of in ieder geval de hartslag te laten stijgen. Ga bijvoorbeeld touwtjespringen, dansen of doe squats of krachtoefeningen.

Ga goed voorbereid aan de slag als je met gewichten of bepaalde oefeningen wilt beginnen. Laat je informeren door een sportcoach of lees goed de instructies bij bepaalde oefeningen. Zo voorkom je blessures.

Stimuleer de geest

Ook ons brein is gebaat bij hersengymnastiek. Sporten is ontzettend gezond voor het brein. Gezonde voeding, voldoende slaap, tijd doorbrengen in de natuur en alles wat bij een gezond levenspatroon hoort is bevorderlijk voor de hersenen.

Mentale uitdaging hoort hier ook bij. Zet de hersenen aan het werk. Nieuwe dingen leren is een manier om dat te doen. Leer bijvoorbeeld een nieuwe taal, een muziekinstrument bespelen.

Sociaal netwerk

Ga op stap met vrienden, maak vrienden, ga bij clubs, ga terug de collegebanken in, sport in een groep. Het maakt niet uit hoe en waar, maar doe eens iets met iemand samen!

Veel gepensioneerden genieten er bijvoorbeeld van om iets voor de gemeenschap te doen. In de vorm van vrijwilligerswerk, of een reguliere (parttime) baan. Ze voelen zich dan nuttig, zijn onder de mensen en doen hun gezondheid een plezier want ze zijn met lichaam en geest actief in de weer!

afscheid collega pensioen

Gezond genieten

Je kunt op veel terreinen van je leven rekening houden met je gezondheid. Zelfs als sommige veranderingen groots aanvoelen, kun je met kleine eerste stappen al winst boeken!

En onthoud ook: genieten van je pensioen is óók goed voor je gezondheid! Blij en tevreden zijn is erg goed voor je welzijn. Dus wees blij met wat je (wel/al) doet, en doe dingen waar je blij van wordt!


Hoe kan ik zorgen voor een gezonde voeding tijdens mijn pensioen?

Eet afwisselend en zoveel mogelijk onbewerkte producten (en vermijd hiermee veel zout en ongezonde vetten).

Wat zijn eenvoudige manieren om fysiek actief te blijven na mijn pensionering?

Integreer dagelijkse beweging zoals wandelen, fietsen, of tuinieren in je routine en overweeg regelmatige oefeningen die je hartslag verhogen, zoals zwemmen, dansen, of lichte krachttraining.

Hoe onderhoud ik mijn mentale gezondheid tijdens het pensioen?

Daag jezelf mentaal uit door bijvoorbeeld nieuwe vaardigheden of hobby’s te leren, (vrijwilligers)werk te doen en sociaal actief te blijven.