Gezondheidstip: kom wat vaker van de bank af!

Gezondheidstip: kom wat vaker van de bank af!

De overgang van werk naar pensioen heeft vaak grote invloed op de leefgewoonte en tijdsbesteding van gepensioneerden. Dat is niet altijd onschuldig, zo blijkt uit onderzoek.

Want, gepensioneerden gaan veel meer zitten. Dat concluderen onderzoekers aan de Universiteit van Turku (Finland). Ze zagen dat mensen voor hun pensionering dagelijks zo’n vier en een half uur van hun vrije tijd zittend doorbrachten. Na hun pensionering kwam hier dagelijks anderhalf uur bij. Vooral de tijd die besteed werd aan televisiekijken nam toe.

Zitten vs. roken

Té veel zitten is niet gezond. Onderzoekers van de Universiteit van Californië vergelijken de risico’s die het gevolg zijn van teveel zitten met dezelfde als roken: een verhoogd risico op hartaandoeningen, diabetes en vroegtijdig overlijden. Ook kan je geheugen erdoor verslechteren.

Tips om in beweging te komen

Wat je kan helpen is om je wens om meer te bewegen om te zetten in iets concreets. En bedenk; een uur per dag minder zitten levert je al aanzienlijke gezondheidsvoordelen op! Hier volgen een paar tips.

  1. Vind een activiteit die je leuk vindt. Als gepensioneerde ben je eerder geneigd om te bewegen als je iets gaat doen wat je leuk vindt. Voor de een is het zwemmen of dansen, de ander houdt van tuinieren of wandelen.
  2. Doe het samen als dat het leuker of gezelliger voor je maakt. Je bij een club aansluiten kan je meer motiveren om ook op te komen dagen als je jezelf een beetje ontmoedigd voelt. En je kunt er nieuwe vrienden maken. 
  3. Jezelf doelen stellen die realistisch en meetbaar zijn kan je helpen om gemotiveerd te blijven je nieuwe voornemens ook vol te houden! Als je gaat hardlopen, kun je je ten doel stellen de 5 kilometer te halen, of mee te doen aan een run. Als je graag wandelt, kun je je voornemen om alle Klompenpaden op de Veluwe te lopen. Bedenk wat jij leuk vindt om te doen en welk doel je leuk zou vinden om te halen.
  4. Plof je toch lekker op die bank neer? Zorg dan dat je regelmatig opstaat om even iets te pakken, zoals een kop thee of toch dat fijne boek.
  5. Kun je een slimmere keuze maken? Wil je gaan zitten? Kijk of je toch nog dat kleine klusje tussendoor kan doen. Of wil je de auto pakken? Bedenk of je ook op de fiets kan.
  6. Maak een routine. Sommige activiteiten kun je dagelijks doen, zoals een ommetje maken, baantjes trekken of een rondje fietsen. Andere activiteiten kunnen een wekelijkse routine worden. Een routine helpt je om bewegen ook op de lange termijn vol te houden. 
  7. Gebruik technologie om het je makkelijk te maken, of om punt 3 te doen. Er zijn verschillende websites en apps die je oefeningen en tips kunnen geven over hoe je het best kunt bewegen. Ook zijn er programmaatjes die je voortgang bijhouden als je je bepaalde doelen hebt gesteld.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk kan je ook helpen minder te zitten. Je beweging hangt natuurlijk af van de soort baan die je hebt, maar je bent in ieder geval van de bank af en de deur uit.

Deel jouw tips

Heb jij als lezer van deze blog nog tips of ervaringen die waardevol kunnen zijn voor anderen? Deel ze via redactie@leef-je-pensioen.nl !