Column: duolingo

Column: duolingo

Zoals veel andere mensen (neem ik aan) heb ik een voorkeur voor een land buiten Nederland. Voor mij is dat Spanje. Zodra Franco zijn pijp aan Maarten had gegeven ben ik voor het eerst afgereisd naar dat land en heb mijn hart verloren. Ik ben dan ook nog heel vaak teruggegaan, en zal dat, als het even kan, nog vaak doen.

Mijn dochter heeft mijn liefde overgenomen, en heeft daar zelfs een huis gekocht waar ze zo vaak als enigszins mogelijk is, verblijft. Ook een van mijn zoons sluit niet uit dat hij ergens in de toekomst Spanje kiest als land om te wonen en te werken.

Een andere realiteit: ouder worden betekent dat je, om zo gezond mogelijk ouder te worden, zowel je lichaam als je geest moet blijven uitdagen. Dus heb ik bedacht dat een andere taal leren een mooie manier is om mijn hersens actief te houden en zo ook nog mijn liefde voor Spanje meer inhoud te geven. Spaans leren dus! Hoe doe je dat beter dan via Duolingo.

Je moet vanuit het Engels het Spaans machtig zien te worden

Dat is wel een uitdaging. Je moet dus vanuit het Engels het Spaans machtig zien te worden. Nou beheers ik de Engelse taal best heel goed (opgegroeid in Ierland), maar dan heb ik het over Engels Engels. Duolingo hanteert Amerikaans Engels, en geloof me, dat is toch echt andere koek! Soms heb ik meer moeite met het Engelse deel van de lessen dan van de Spaanse. Maar goed, ook dat is een mentale uitdaging, denk ik dan maar.

Duolingo heeft een systeem van hartjes en “gems”. Als je fouten maakt moet je hartjes inleveren, maar met je “gems” kan je dan nieuwe hartjes kopen. Als je niet genoeg “gems” hebt om hartjes te kopen moet je extra oefeningen doen om hartjes te verwerven. Zonder hartjes kan je namelijk niet aan de volgende opdracht beginnen. Volg je me nog?

Ik zit hier dus bijna iedere dag te stressen als mijn hartjes bijna op zijn. Het zweet breekt me uit, zeker als ik niet voldoende “gems” heb om nieuwe hartjes te kopen. Stress is dan weer helemaal verkeerd voor het behoud van mentale gezondheid, dus ik hoop dat dit de winst van een vreemde taal leren niet tenietdoet.

Ik ben niet begiftigd met een natuurlijk talent in die richting

Ook een andere manier van iets nieuws leren is voor mij leren schilderen. Olieverf schilderijen maken, dat is wat ik gekozen heb. Niet erg makkelijk, want ik ben niet begiftigd met een natuurlijk talent in die richting. Natuurlijk had ik kunnen stoppen toen ik die conclusie had getrokken, maar dat was mijn eer te na.

Via besjes en kersjes ben ik aangekomen bij de honden en insecten, de potten en de vazen, alles lijkt wel een beetje……Laten we vaststellen dat ik in ieder geval never nooit nunca een vrouwelijke Rembrandt zal worden, maar ja, dat hoeft ook niet, het gaat om het actief en levendig houden van mijn grijze materie, toch?!

Alleen ben ik onlangs begonnen met het schilderen van een portret, het portret van een van mijn kleindochters. Lieve hemel, dat is echt andere koek, dat is moeilijk en ingewikkeld want het moet natuurlijk wel lijken! Dus zit ik daar inmiddels ook iedere week te stressen. Want soms is de neus te krom, de huid te rood, de ogen niet zoals ze moeten zijn, de lippen te paars….

Mijn pogingen om mijn hersen actief en gezond te houden leveren heel vaak stress op

Kortom: mijn pogingen om mijn hersens actief en gezond te houden leveren heel vaak redelijk veel stress op. Ik weet niet of dat nou zo gezond is. Ik weet ook niet of het een het andere opheft of dat het een schadelijker cq gezonder is dan het andere. Ik heb daar nog geen goede analyses over kunnen
ontdekken.

Dus voorlopig ga ik maar door met deze activiteiten die me in ieder geval heel erg bezig houden.