Mentaal voorbereiden op pensioen (3)

Mentaal voorbereiden op pensioen (3)

Deel drie over mentale voorbereiding op de pensioentijd. Wat valt er veel over te zeggen! Natuurlijk is er ook alle ruimte voor spontaniteit. Laat je gewoon verrassen door de adviezen en kijk welke voor jou de moeite waard zijn. Veel succes! Hier lees je ook deel 1 en deel 2.

Tip 9 | Vervang routines

Werk is een bepalende factor voor de routine in je leven. Als je met pensioen gaat, komt er een grote vrijheid op je af. In het begin kun je je daarin een beetje verloren voelen. Als je geen nieuwe routines hebt, kunnen de dagen eindeloos gaan voelen. Oude routines vallen weg en er zullen dus nieuwe routines voor in de plaats moeten komen.

Om mentaal voorbereid te zijn op je pensioen, kun je nadenken over hóe je je werkroutines gaat vervangen. Denk aan fysieke, mentale en sociale activiteiten. Zet deze drie componenten in en je blijft op alle vlakken in de roulatie.

Tip 11 | Wees fysiek actief

We hebben het in deze artikelenserie over je mentaal voorbereiden op pensioen. Hoe past fysieke training in dit plaatje? Omdat fysiek bezig zijn goed is voor je mentale gezondheid! De Harvard Medical School publiceerde op haar website dit interessante feit:

“Lichaamsbeweging vermindert de niveaus van de stresshormonen in het lichaam, zoals adrenaline en cortisol. Het stimuleert ook de productie van endorfines, chemicaliën in de hersenen die de natuurlijke pijnstillers en stemmingsverbeteraars van het lichaam zijn.” 

Af en toe een goede workout doet doet dus wonderen voor je gemoed!

Tip 12 | Wie wil je om je heen

Tijdens je werkjaren had je waarschijnlijk weinig keuze met wie je je tijd doorbracht. Nu je met pensioen gaat, ligt het initiatief vooral bij jou. Het is zelfs mogelijk om al voor je pensioen te beginnen met het maken van nieuwe vrienden. En eenmaal met pensioen bieden plekken als sportclubs, vrijwilligersorganisaties of simpelweg het hondenpark volop kansen voor nieuwe sociale contacten.

Met de vrienden en familie die je al hebt, kun je natuurlijk ook meer tijd doorbrengen. Voel je vrij om met hen te delen hoe je je voelt over deze nieuwe levensfase. Ze kunnen een bron van steun zijn als je het even moeilijk hebt, maar ook meedelen in jouw vreugde en samen leuke activiteiten ondernemen.

Tip 13 | Verleg je grenzen

Met pensioen gaan betekent automatisch dat je uit je comfortzone stapt. Je kunt dus net zo goed je stoute schoenen aantrekken en jezelf nog een beetje extra aanmoedigen om ook nieuwe dingen te proberen! Je kunt jezelf ontwikkelen, je wereldbeeld verbreden, meer zelfvertrouwen krijgen, creatiever worden, nieuwe dingen leren en nog veel meer! 

Over nieuwe dingen leren gesproken…

Tip 14 | Denk positief

Pensioen is een verandering die je leven omgooit. Sommige mensen hebben er weinig zin in, zijn bezorgd of zelfs angstig over wat ze te wachten staat. Terwijl anderen vol goede moed naar de toekomst kijken, zin hebben in wat deze gaat brengen. Wie heeft het meer naar zijn zin? 

Het bijzondere is dat je kunt kiezen hoe je denkt. Als je zelf makkelijk negatief denkt, vraagt het een beetje oefening om de omslag naar een positieve blik te maken. Maar je kunt erin slagen! 

Er is veel wat je kunt doen. Om te beginnen: wees jezelf bewust van je gedachten. “Hé, daar is er weer éen!”. Zet er direct een positieve gedachte tegenover. Probeer elke dag de dingen te benoemen die mooi zijn, goed gaan et cetera. En ga om met positieve mensen, want het werkt aanstekelijk!

Houd meer tips in de gaten!

Je kunt je mentaal voorbereiden op je pensioen en toch kunnen sommige dingen je nog overvallen. En dat is helemaal oké. Je kunt je immers niet op alles voorbereiden. Wel is het belangrijk dat je je gedachten accepteert en er positief mee omgaat.

Onze veertien tips kunnen je op weg helpen. Natuurlijk valt er nog veel meer nuttigs te zeggen over met pensioen gaan. Houd daarom onze website in de gaten. Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven van de nieuwste artikelen en inspirerende interviews van mede-pensionado’s.