Pensioen-ervaringen op een rij

Pensioen-ervaringen op een rij

Goede plannen ontstaan met veel raadgevers’ luidt de spreuk. Als jij ook plannen aan het maken bent voor je pensionering zijn de ervaringen van anderen ongetwijfeld erg waardevol. In deze blog zetten wij een aantal tips van andere gepensioneerden op een rij. De complete interviews kun je lezen op Leefjepensioen.nl. Veel plezier met je weg naar een prettig pensioen! 

Neem het heft in eigen hand

Marianne was al een aantal jaren met pensioen toen we haar spraken. Ze heeft waardevolle inzichten opgedaan, die ze graag met ons deelt. Eén van die inzichten is dat je je toekomst niet van anderen moet laten afhangen. Marianne: “Je bent daar zelf de meest belangrijke factor in. Vroeger dacht ik er niet over na en rolde ik automatisch in dingen. Ik werd vaak gevraagd en dat voelde voor mij altijd als de ultieme erkenning. Maar ik dacht daardoor nooit aan wat ik zelf graag zou willen.” 

Marianne geeft als extra tip voor een fijne pensioentijd: “Bedenk waar je satisfactie in zit. Wanneer heb je het gevoel: ik heb een fijne dag gehad? Wat geeft je bevrediging in je leven? Daar moet je naar op zoek gaan, juist als je met pensioen bent.” 

Maar als het aankomt op genieten van je pensioen, zegt Marianne “als het goed is doe je dat al vóór die tijd. Zorg voor balans tussen werk en vrije tijd. Geniet dus ook al voor je pensioen.”

Denk in mogelijkheden

‘Denken in mogelijkheden, in plaats van in onmogelijkheden’, dat is wat Hans en Marleen al jaren doen. Het jonge stel ging 10 jaar eerder met pensioen om de hele wereld rond te reizen. Deze spreuk is hen dus op het lijf geschreven. 

“Het viel ons op dat mensen het vaak hebben over ‘als ik met pensioen ben dan ga ik …’, maar dan zijn ze met pensioen en dan gebeurt het niet. Zo vertelden collega’s, vrienden en ook mensen die verder van ons af staan dat ze na hun pensioen wilden gaan reizen, maar op het moment dat hun pensioen was aangebroken waren ze minder fit of ziek. Of ze voelden zich te oud om te reizen.” 

Denk dus voor je pensionering al in mogelijkheden: 

  • kan ik nu al doen wat ik leuk vind? 
  • Hoe kan ik dat waarmaken?

Wat doe je met een miljoen?

Cees vergelijkt het maken van plannen voor de pensioentijd met het winnen van een prijs in de loterij. En dan vooral de vrijheid die je hierdoor kan ervaren. Cees: “Probeer drie à vier jaar voor je pensioen al na te denken wat je wilt gaan doen. Hoe ga je je leven zo prettig mogelijk indelen. Zie het als een prijs in de loterij. Je hebt een miljoen: wat ga je nu doen?” 

Maar naast deze utopische benadering is Cees ook heel ook realistisch. “Als je ouder wordt is het belangrijk om bewuster leven. Je moet je gezondheid in de gaten houden om fit te blijven.” Gezond leven dus. 

Investeer in een sociaal netwerk 

Jeroen weet uit ervaring dat een sociaal netwerk in de buurt heel belangrijk is. “Het maakt je onafhankelijker van je kinderen en familie. Je mag best op hen leunen, maar je moet het uiteindelijk zelf doen.” Net zoals een netwerk opbouwen, dat moet je ook zelf doen.”

Hij komt overigens graag bij zijn kinderen en kleinkinderen over de vloer, maar is blij dat hij niet zelf meer in die drukke levensfase verkeert. “Als ik zie in welke patronen mijn kinderen zitten met werk, boodschappen, kinderen, schema’s en sociale contacten. Zo’n drukte!” Het contrast te zien lijkt hem extra tevreden te maken over zijn eigen situatie. “Ik heb nu wel de keuze of het genoeg is geweest of juist leuk is.”

Ben je al met pensioen en heb jij een tip die je met komende pensionado’s wilt delen? Deel je tip met de redactie