Pensioen in het buitenland

Pensioen in het buitenland

Voor de Coronapandemie emigreerden er zo’n 6000 pensionado’s per jaar (CBS 2020). Wat lonkt er zo over de grens? Voor sommigen is het een warmer klimaat. Voor anderen de aantrekkingskracht tot een andere cultuur. Wat jouw reden ook is: een goede voorbereiding is het halve werk.

Naast alle financiële regelingen en procedures (denk aan het meenemen van je AOW of pensioen, verblijfsvergunningen of inschrijvingsformulieren) zijn er ook sociaal-culturele aspecten die meetellen bij een emigratie. We zetten hier drie punten op een rij die je zeker in overweging moet nemen voordat je de grote stap maakt.

Het thuisfront

Als je op vakantie bent, weet je wanneer je weer thuis komt en je kinderen en kleinkinderen weer kunt omhelzen. Vraag jezelf af hoe je dit aanpakt wanneer je emigreert.

Nico, die samen met zijn vrouw naar Spanje emigreerde, liet een dementerende moeder achter in een verzorgingstehuis in Nederland. Ze spraken met elkaar af elk kwartaal terug naar Nederland te reizen om haar te bezoeken. Ook hebben ze kinderen. “De kinderen zijn volwassen. Ze hebben hun eigen leven en je ziet ze niet zo vaak meer”. Nico en zijn vrouw voelden zich dan ook vrij om te gaan. “Ze komen voor een bezoek ook graag over naar Spanje”, een vakantieadresje bij pa en ma ;-). Bedenk bij jezelf welke contacten wil je onderhouden en hoe ga je dit aanpakken?

Verken de omgeving en cultuur

Op vakantie is een stuk rijden naar een supermarkt niet zo’n punt, maar vraag je af of je je hieraan zult ergeren als je dit standaard moet doen. Misschien vind je het belangrijk dat er een huisartsenpraktijk of ziekenhuis in de buurt is. Voor iedereen is dit verschillend, vraag jezelf af welke voorzieningen je graag in je omgeving hebt – niet alleen als je op vakantie bent, maar juist als je je er permanent zou settelen.

nico

Als je nog niet bekend bent met de cultuur van het land, kun je ervoor kiezen er eerst een langere periode te verblijven voordat je permanent verhuist. Onderzoek of wat je in eerste instantie charmant vindt, ook zo leuk blijft. 

Nico was voor zijn emigratie al vaak in Spanje geweest. “Wij houden erg van de open cultuur van de Spanjaarden”. Toch erkent hij ook de mindere kanten. De administratieve rompslomp van inschrijven bij de gemeente en belastingen regelen voelde erg bureaucratisch en vergde veel geduld. Voor Nico was het echter de moeite waard.

Wil je integreren?

In sommige landen zijn er gebieden waar veel Nederlanders wonen. Je kunt er bewust voor kiezen hier te gaan wonen, zodat je met je Nederlandse taal toch een leuk sociaal netwerk kunt opbouwen. Anderen geven de voorkeur aan meer contact met de natives, zoals Nico en zijn vrouw.

Nico: “We zijn bewust niet in een gebied gaan wonen waar veel Nederlanders wonen. Voor je het weer zit je alleen maar Nederlands te praten en integreer je nooit echt. We gaan vooral om met de lokale Spanjaarden.” Ook Theo en zijn vrouw kozen bewust voor een stad waar vooral Spanjaarden wonen.

Als je echt wilt integreren is het spreken van de taal van het land een must. Of je nu leert via een taalcursus of het zelf onder de knie gaat krijgen door te doen. De taal kennen gaat echt het verschil maken.

Wil je meer lezen over emigreren na je pensioen? Lees dan ons artikel ‘emigreren na je pensionering

Deel jouw emigratie-ervaring of jouw emigratiedroom met ons! Stuur je verhaal naar redactie@leef-je-pensioen.nl en inspireer anderen.