Afscheidscadeau: maak het persoonlijk!

Afscheidscadeau: maak het persoonlijk!

Een origineel afscheidscadeau organiseren voor een collega die met pensioen gaat, is een mooie manier om waardering en dankbaarheid te tonen voor de jarenlange inzet en samenwerking. Hoe maak je het zo persoonlijk mogelijk? Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om dit te regelen.

Stap 1: Ken je collega

Om een persoonlijk en origineel cadeau te kiezen, is het belangrijk om de interesses, hobby’s en wensen van je collega goed te kennen. Denk aan de gesprekken die je met hem of haar hebt gehad of vraag andere collega’s naar ideeën.

Stap 2: Budget bepalen

Bespreek met je afdeling hoeveel iedereen bereid is bij te dragen. Op basis van dit budget kun je de mogelijkheden voor een cadeau verkennen. Ook zijn er op afdelingen vaak potjes voor dit soort gelegenheden, vooral als iemand al lange tijd in dienst is. Vraag er vooral naar bij de HR-afdeling.

tennis

Stap 3: Ideeën verzamelen

Houd een brainstormsessie met enkele collega’s om ideeën te verzamelen. Denk hierbij niet alleen aan materiële cadeaus, maar ook aan ervaringen of iets blijvends. Enkele ideeën kunnen zijn:

  • Een gepersonaliseerd cadeau zoals een fotoboek met herinneringen of een ingelijste collage.
  • Een ervaring, zoals een workshop of cursus die aansluit bij een hobby of interesse van de collega.
  • Een abonnement op iets waar de collega van houdt, zoals een tijdschrift, een wijnclub, of een jaar lang elke maand een bloemetje.
  • Een donatie aan een goed doel in naam van de collega, als hij/zij sterk maatschappelijk betrokken is.

Stap 4: De organisatie

Wijs iemand aan die verantwoordelijk is voor het verzamelen van het geld. Maak ook duidelijke afspraken over wie het pensioencadeau gaat kopen of organiseren.

Stap 5: Het persoonlijke tintje

Naast het hoofdcadeau kan het team ook iets kleins en persoonlijks bijdragen, zoals een handgeschreven boodschap, een video met persoonlijke berichten, of een lied. Ben je op zoek naar persoonlijke woorden? Vraag dan hier de Leef je pensioen gedichten e-bundel aan. Met vele persoonlijke pensioengedichten, ingezonden door onze lezers.

Stap 6: Het afscheidsmoment

Organiseer een moment waarop iedereen aanwezig kan zijn voor de afscheidsspeech. Dit kan tijdens een lunch, een borrel na werktijd of een kleine ceremonie op kantoor. Zorg ervoor dat het een moment is dat past bij de voorkeur van de collega die met pensioen gaat.

Stap 7: De overhandiging

Zorg voor een feestelijke overhandiging van het cadeau. Het is mooi als iemand een korte speech geeft waarin de bijdragen van de collega worden benoemd en waardering wordt uitgesproken. Humor en persoonlijke ervaringen hoeven zeker niet gemeden te worden. Jij weet het beste wat bij hem/haar past!

Stap 8: Nagenieten

Vergeet niet om foto’s te maken van het afscheid en deze achteraf te delen met de collega. Dit zorgt voor een mooie herinnering aan het afscheidsmoment. En daarbij ook aan jullie als collega’s en de geweldige tijd die de persoon heeft gehad bij het bedrijf.

Het belang van een goed afscheid

Het belangrijkste is dat het cadeau en het afscheid de persoonlijkheid en inzet van de collega reflecteren. Een goed doordacht en persoonlijk afscheidscadeau zal zeker gewaardeerd worden! Vergeet niet dat dit het moment is waarop iemand afscheid neemt van het werzkame leven. Een hele lange én belangrijke periode in iemands leven. Op naar een nieuwe toekomst.

ebundel Gedichten

> Download de bundel

pensioen gedichten