Blij blijven in je pensioen

Blij blijven in je pensioen

De pensioentijd geldt voor veel mensen als een heerlijke tijd. Genieten van wat je leuk vindt, samen met de mensen van wie je houdt. Maar hoe zorg je er voor dat je deze periode ook zo positief gaat ervaren. En dat je dit ook blijft doen. Voel jij dit anders? Of heb jij weleens het gevoel dat het gras bij de buren groener is? Lees dan vooral verder.

De 17 eeuwse schrijver Joseph Addison zei: “Een tevreden geest is de grootste zegening die een mens in deze wereld kan hebben.” Streven naar verbetering, naar het behalen van doelen is juist goed. Vooral jezelf hierin vergelijken met anderen kan je verdrietig maken. 

Dus de vraag is; hoe bereik je zo’n ’tevreden geest’?

Herken je deze gedachten?

Zijn onderstaande gedachten herkenbaar? Dat je soms kunt denken…

… zij heeft een partner om samen leuke dingen mee te doen – ik ben alleen.

… hij heeft een bonus gekregen toen hij stopte met werken – ik niet.

… van die bonus heeft hij ook nog eens een gloednieuwe auto gekocht!!

… ik wilde dat ik net zoveel energie had als zij!

… hij kreeg een groot pensioenfeest – ik enkel afscheidskaartjes.

We voelen allemaal weleens een steekje jaloezie. Een pijnprikkel over iets wat de ander wel heeft of doet, en jij niet hebt of kunt. Zulke gevoelens kunnen je van blijheid beroven. Gelukkig is er een remedie!

1) De sleutel; je mindset

Je mindset, ofwel hoe jij in het leven staat wint het van je omstandigheden. En omdat je invloed hebt op je mindset, kun je jezelf in dit opzicht dus gelukkiger maken.

Negatieve mindset

Stel je voor; je zit vast in een cyclus van ontevredenheid. Je hebt de neiging te focussen op wat anderen hebben (en jij dus niet hebt). Hierdoor ga je jezelf afzonderen, met sombere gedachten en voel je je vaak eenzaam.

Positieve mindset

Wat ook kan. Je voelt je niet gelukkig, maar je kiest ervoor om hier iets aan te doen. Je gaat op zoek naar een invulling. Je gaat bijvoorbeeld leven naar het motto ‘geven maakt gelukkig’ en kiest voor een leuke vrijwilligersjob. Dit geeft je voldoening. 

Ook kan je elke dag opsommen waar je dankbaar voor bent in het leven. Dit helpt bij het creëren van een positieve mindset. Na verloop van tijd zul je misschien merken: ‘ik voel me gelukkiger’!

2) Stel doelen

Stel jezelf haalbare doelen. Bijvoorbeeld iets dat met je eigen ontwikkeling te maken heeft. Of iets dat bijdraagt aan het geluk van een ander. Want daar word ook jij zelf weer gelukkiger van! 

Aan wat voor doelen kun je denken?

Je kunt nadenken over: 

  • Gezondheidsdoelen
  • Mentale doelen
  • Sociale doelen
  • Creatieve doelen

Misschien wil je drie avonden in de week vegetarisch eten. Of je wil twee keer per week sporten, een taalcursus doen of vaker vrienden uitnodigen. Misschien wil je wel een eigen muziekstuk componeren of sjaals breien voor al je familieleden!

Door je doelen concreet te maken, zie je makkelijk wanneer je ze haalt. En dat geeft een goed gevoel! Vergelijk jezelf hierin niet met anderen. Wees blij met je eigen vooruitgang!

3) Geef aan een ander

Geven verlegt de focus even van jezelf naar de ander. En toch maakt het jezelf blij!

Geven kent vele vormen. Je kunt een compliment geven, een kaartje sturen of iemand aandacht geven via een bezoekje of telefoontje. Een maaltijd delen, een klusje in huis doen.

Misschien voel je dat je tot meer in staat bent. Je kunt dan overwegen vrijwilligerswerk te doen. Leuke suggesties vind je op onze pagina over vrijwilligerswerk.

4) Werk aan je pensioen

Een fijne pensioentijd komt je misschien niet zomaar aanwaaien. Werk er actief aan, dan heb je des te meer om van te genieten.

Heb jij je pensioen een positieve draai weten te geven en wil je jouw ervaring delen met anderen? Stuur een berichtje naar redactie@leef-je-pensioen.nl.


Wat kan iemand die zich ontevreden voelt over zijn pensioen doen?

Iemand die zich ontevreden voelt, kan proberen zijn instelling aan te passen. Hoe?

Hoe kan iemand tevredener worden over zijn pensioen?

Door zich te richten op het geven aan anderen. Door dankbaar te zijn voor wat hij wel heeft. Door het stellen van haalbare, persoonlijke doelen.