Jouw herinneringen aan de eerste computer

Jouw herinneringen aan de eerste computer

Van de eerste Commodore 64, hele nachten spelletjes doen tot nooit meer te hoeven typ-exen. Wat is jouw eerste herinnering aan de computer? Meer dan 600 respondenten vulden ons onderzoek in samenwerking met SeniorWeb in. We vroegen naar huidig digitaal gebruik, maar ook naar jullie eerste ervaringen met de computer. Deze mooie herinneringen willen we graag met jullie delen!

Kennismaking op de werkvloer
De meeste babyboomers / senioren kwamen meteen in de jaren ’80 al in aanraking met de PC. Met name op hun werk, bijvoorbeeld in een PC privé-project. Van lege kaartenbakken tot niet meer te hoeven typ-exen als je iets verkeerds typte; de pc maakte werken een stuk efficiënter. Er is ook heel wat afgelachen met collega’s in de te volgen computercursussen. Hoewel het allemaal nieuw en ook wel spannend was, ervaarden de meeste babyboomers de komst van de pc als positief en werkten er graag mee.

Met vallen en opstaan
Maar ook werd er bij gebrek aan kennis en handleiding soms iets te veel geëxperimenteerd. Zoals ook de respondent die van de computerservice het advies kreeg om de vele stortingen van haar dos-computer op te lossen door de computer op de laagste stand in de oven te zetten. Wonder boven wonder werkte het advies! Hij deed het weer.

Ook ging het scherm bij de respondenten regelmatig op zwart, doordat er iets teveel bestanden werden verwijderd of een compleet besturingssysteem. En als je niet wist hoe je pc uit moest zetten, dan trok je gewoon de stekker eruit. Kortom, het ontdekken van de pc ging echt met vallen en opstaan en die ervaringen zorgen bij velen nog steeds voor een grote glimlach.

Je wereld vergroten
Maar hoe bijzonder was het om je dochter die in Amerika studeerde voor het eerst een mail te sturen toen internet opkwam. Je wereld werd letterlijk groter door de komst van het internet. Ook hadden deze ‘toverdozen’ veel leuks in petto. De computers werden regelmatig mee naar huis gesleept om er spelletjes op te spelen. Of er werd samen met de partner tot 3 uur ‘s nachts een spelletje gespeeld omdat het zo verslavend leuk was. 

Van nul tot nu
Vooral de Commodore 64 is onthouden pc waar de eerste herinneringen aan zijn. Dit bakbeest dat nog werkte met cassettebandjes kwam begin jaren ’80 op de markt en is voor velen de eerste kennismaking met de digitale technologie geweest. Dat de onwennige start in de beginjaren heeft doorgezet naar een onmisbaar medium voor de babyboomer laten de cijfers uit het onderzoek óók zien. Ruim 95% van de respondenten beschikt over een mobiele telefoon. En meer dan 80% werkt dagelijks met de pc en 10% bijna dagelijks. Wij verbazen ons niet. Het is eigenlijk heel logisch; de babyboomer blijft digitaal graag bij de tijd.

Lees alle resultaten van het onderzoek→