Omgaan met onverwachte emoties in je pensioen

Omgaan met onverwachte emoties in je pensioen

De overstap van werk naar pensioen is een grote. Misschien heb je het gevoel dat je blij moet zijn, je hebt immers meer tijd en vrijheid dan anderen. Maar als je af en toe een pensioendip voelt, is dit niet vreemd. We bespreken hier vier emoties die kunnen opduiken tijdens je pensioen, en wat je eraan kunt doen!

Emotie 1 Je schuldig voelen

Je hebt eindelijk tijd. Veel tijd. En wat doe je? Misschien kijk je meer televisie, ga je wat vaker naar de supermarkt of besteed je meer tijd aan het huishouden.

Sommige gepensioneerden voelen zich hier schuldig over. Ze hebben het gevoel dat ze er niet alles uithalen wat erin zit. Ze hebben misschien grote verhalen van anderen gehoord. De grote dingen die pensioen voor ze in petto zou hebben, laten nog even op zich wachten.

Niet durven te delen

Anderen voelen zich juist schuldig als ze (veel) leuke dingen doen, dat zij de hort op gaan terwijl de rest (familie, partner..) aan het zwoegen is. Ze horen anderen wellicht verzuchten dat hun dagen zo druk zijn. Als ze dan aan hen vragen: ‘hoe was jouw week?’ durven ze weinig los te laten over leuke uitjes.

Suggesties

Wen en stel bij

Wat kun je eraan doen? Geef jezelf de tijd om aan je pensioen te wennen. Daarbij, als jij geniet van je serie of dagelijks boodschappen doen dan is het toch prima?

En als je wel bepaalde wensen of verwachtingen hebt, kun je nadenken over hoe en wanneer je ze kunt gaan uitvoeren! Stel tussendoelen op, dat maakt het makkelijker om een groter doel te halen.

Toon begrip

Als je familie en vrienden nog niet met pensioen zijn, wat kun je dan doen?

Erken dat je situatie anders is en toon begrip voor je vrienden en familie als zij zich uiten over de druk en stress die ze als werkende mensen ervaren. Luisteren en empathie tonen doet veel! 

Als je zelf leuke dingen doet, getuigt het natuurlijk van vriendelijkheid er niet over op te scheppen tegenover anderen. Dat betekent echter niet dat je helemaal niets hoeft te zeggen!!

Niet invullen voor een ander

Je vult misschien wel voor een ander in dat ze zich achtergesteld voelen bij jouw pensionering. Terwijl zij juist meegenieten van jouw verhalen en blij voor je zijn!

Focus je op positieve dingen. Je hebt ook hard gewerkt tot aan je pensioen en nu heb je meer tijd om van het leven te genieten op een manier die jou past. En wie weet, kun je je vrienden en familie zelfs wel een handje helpen, een keer extra uitnodigen voor een maaltijd of iets anders waar ze blij mee zijn.

Emotie 2 Spijt van je keuze

Sommige pensionado’s hebben ervoor gekozen eerder met pensioen te gaan. Of ze konden doorwerken maar kozen om met hun pensioengerechtigde leeftijd te stoppen met werken.

Als jij bij die groep hoort, twijfel jij dan weleens aan de beslissing die je hebt genomen? Zo ja, dan ben je niet de enige.

Suggesties

Recapituleer

Misschien moest je iets inleveren toen je met pensioen ging.

  • Je inkomen ging omlaag
  • Je mist het contact met je collega’s
  • Je mist het gevoel nuttig te zijn

Of iets anders. Als je twijfelt aan je keuze, vraag jezelf dan af:

Wat is de reden geweest van mijn keuze?

Als je terugdenkt aan de argumenten voor je keuze, kun je deze ook makkelijker opnieuw accepteren.

Tel uit je winst

Bedenk ook voor jezelf wat de voordelen zijn van met pensioen zijn. Dit is heel persoonlijk. Voor de een ligt er winst op gezondheidsvlak. Er is misschien meer tijd om leuke dingen in goede gezondheid te doen. Of je gezondheid wordt niet meer zo zwaar belast door het werk dat je deed.

Een ander geniet van de kleinkinderen, nu ze nog de leeftijd hebben dat ze graag bij opa of oma zijn. Of het biedt de mogelijkheid om mantelzorg te verlenen aan iemand die ze dichtbij staan. Wat zijn voor jou pluspunten van met pensioen zijn?

Emotie 3 Pensioen valt tegen

Er gaan heel wat dromerige taferelen rond over pensionering. Eindeloze vakantie, alles doen wat je altijd al wilde, helemaal tot rust komen, noem maar op. Misschien had je zelf ook hoge verwachtingen, en blijken ze nu niet allemaal uit te komen. Je kijkt misschien terug op wat je had en raakt verdrietig.

Suggestie

Het is goed om door de achteruitkijkspiegel te kijken, maar als dat de enige spiegel is die je gebruikt, krijg je een botsing. Kijk dus ook door de vooruit, op de weg die voor je ligt. Waar gaat die heen? Wat wil je doen? Waar word je blij van?

Je hoeft niet direct een pasklaar antwoord te hebben. Dat mag natuurlijk wel. Je kunt ook dingen uitproberen. Een zoektocht om te ontdekken wat jou gelukkig maakt in je pensioen.

‘Pensioen is niks voor mij’

Sommigen vergelijken pensionering met voor het eerst vader of moeder worden. Ter voorbereiding heb je de kinderkamer klaargemaakt, allerlei benodigdheden gekocht, advies gezocht in boeken of bij andere ouders. En als je eerste kindje er dan is – voelt het heel anders dan je je van tevoren had kunnen inbeelden.

Zo voelen sommigen zich over hun pensioen. Ook al waren ze nog zo goed voorbereid, eenmaal met pensioen voelt het anders dan ze zich konden voorstellen. En voor sommigen voelt het dan alsof ze een vis op het droge zijn. Hoe goed je je ook voorbereid hebt, je kunt toch dingen tegenkomen waar je je even geen raad mee weet.

Suggestie

Hoewel je je misschien ontmoedigd voelt – ondanks al je voorbereidingen pakt het anders uit dan je dacht – blijf niet in deze emotie hangen. Ga gewoon aan de slag!

Hoe? Denk na over hoe je wilt dat je leven eruit ziet. En bedenk vervolgens welke dingen jij kunt doen om daar te komen. Vraag jezelf af wat belangrijk voor je is en wat je blij maakt. En doe die dingen vervolgens.

Het kan soms helpen om met anderen over je situatie te praten. Of stel vragen aan anderen, hoe zij dingen hebben aangepakt. Andere pensionado’s kunnen kunnen je inspireren met hun verhalen.

Gebaseerd op: 4 Unexpected emotions in retirement


Wat kan ik doen als mijn pensioen tegenvalt?

Blijf niet hangen in teleurstelling. Geef jezelf de tijd om te wennen aan je pensioen. Onderzoek nieuwe interesses en activiteiten die je gelukkig maken. Stel doelen.

Wat als ik spijt heb van mijn beslissing om met pensioen te gaan?

Herinner jezelf aan de redenen van je keuze en focus op de persoonlijke voordelen die het pensioen je biedt.

Hoe ga ik om met het gevoel van schuld als ik geniet van mijn pensioen terwijl anderen werken?

Toon begrip en empathie voor de situatie van anderen, maar deel ook je positieve ervaringen zonder op te scheppen.