Pensioen preview: vooruitblik naar je pensioentijd

Pensioen preview: vooruitblik naar je pensioentijd

Een vooruitblik op je pensioen; waarom zou je niet al even om het hoekje gluren naar die nieuwe levensfase. De contouren in je opnemen, je wensen en mogelijkheden aftasten. Zo’n preview op je pensioen kan je richting en rust geven over hoe je je pensioentijd wilt invullen.

Ga op snuffelstage

Studenten gaan op stage om te kijken wat ze willen gaan doen en hoe dat ze zou bevallen. Ze oriënteren zich op hun werkende leven en ‘snuffelen’ aan verschillende beroepen en organisaties. Waarom zou je als werkende niet ook op zo’n snuffelstage gaan om te zien wat je wilt doen in je pensioen. 

Als je interesse hebt in vrijwilligerswerk, benader dan verschillende organisaties in jouw interessegebied eens. Soms staan er vacatures online, maar misschien heb je een organisatie op het oog die geen oproepje heeft staan. Vraag gewoon naar de mogelijkheden. En loop eens een paar dagen mee om te zien hoe de sfeer is, ervaar wat je van de activiteiten vindt en bedenk hoe vaak je eventueel zou willen komen.

Ook bij sportclubs en verenigingen hebben ze vaak een ‘eerste-keer-gratis’. Gebruik deze proeflessen om je op verschillende plekken te oriënteren. 

Adviezen van anderen 

Wie ken je al die met pensioen zijn? Misschien zijn het mensen in je naaste familie- en vriendenkring, maar het kan ook gaan om collega’s die al afscheid van het werk genomen hebben, buren of mensen op de sportclub. Hoe hebben zij de overgang gemaakt van werk naar pensioen, hoe vullen zij hun tijd, welke obstakels zijn ze tegengekomen en hoe hebben ze die overwonnen, welke aspecten van het pensioen vinden ze echt een aanrader, welke tips zouden ze geven, etcetera. 

Een gesprek van hart tot hart over wat hun ervaringen, valkuilen en successen zijn kan je voorbereiden op je eigen pensioen. Neus daarnaast ook eens rond op de ‘Ervaringen’-sectie op Leef Je Pensioen. Hier doe je inspiratie op in de ervaringen van pensionado’s die je voorgingen. 

Wonen

Is je woning pensioen-proof? Je zult er straks waarschijnlijk meer tijd in verblijven dan voor je pensioen. Of je nu denkt aan een totale make-over of het verleggen van wat accenten, je kunt je alvast oriënteren. Neem wat vrienden mee naar de woonboulevard en maak er meteen een dagje uit van.

Samenspraak

Als je een partner hebt, bekijk dan ook samen hoe jullie leven als koppel zal zijn als jij met pensioen gaat. Wat zal jullie situatie straks zijn; werkt je partner nog of zijn jullie straks samen gepensioneerd. Veranderingen brengen reuring en hoe gaan jullie inspelen op mogelijke (maar realistische) obstakels. Communiceren over deze nieuwe levensfase (zoals wensen, tijdsindeling en geld) bevordert een soepele overgang. 

Wil je meer ideeën opdoen, kijk dan eens naar het artikel: Je partner met pensioen. Maar jij nog niet. – Leefjepensioen.nl. Ook als jullie beiden met pensioen zijn kun je hier nuttige tips uithalen.

Pensioen in Zicht

Sommige pensionado’s in de dop gaan op een heuse Pensioen in Zicht-cursus. Behalve inzichten in zakelijke kanten van pensionering waan je je in een inspirerende omgeving. Je deelt ervaringen met medecursisten, gaat op uitjes en krijgt zo een voorproefje van hoe je pensioen eruit kan zien – een relaxtere start kun je je niet voorstellen. Wil je meer lezen over wat zo’n PIZ-cursus inhoudt, lees dan ons artikel: Een pensioencursus volgen, wat zijn de mogelijkheden? – Leefjepensioen.nl..