Impact blijven maken – ook na je pensioen

Impact blijven maken – ook na je pensioen

Hield je van je werk? Van je verantwoordelijkheden, het presteren onder druk of het werken in een team? En mis je dat gevoel nu je met pensioen bent? Dat is helemaal niet nodig. Zet de deur voor jouw wensen weer wagenwijd open door je kennis en vaardigheden te blijven inzetten.

Voor veel mensen is met pensioen gaan een hele overgang. Je had misschien een vol schema en veel verantwoordelijkheid op je werk. Je was een ‘spin-in-het-web’, zoals dat in moderne termen nu genoemd wordt. Dan kun je eenmaal met pensioen de verantwoordelijkheden, sociale contacten en de voldoening gaan missen die je werk je bood.

Waar vaak wordt uitgekeken naar het ‘niets meer moeten’, blijkt later dat veel pensionado’s wel graag hun kennis en kunde willen blijven inzetten. En tegelijkertijd willen ze het liefst bijdragen aan een mooiere wereld. Het kan een echte win-win situatie zijn. Hoe dat zit, lees je hieronder.

Blijf van invloed

Als jij met pensioen gaat, neemt de organisatie afscheid van een bulk aan ervaring. Zoals Jan in zijn interview al opmerkte: ervaring die in tientallen jaren is opgebouwd, is niet binnen een maand overgedragen aan de jongere generatie.

Je kunt met jouw achtergrond en bak aan ervaring dus veel betekenen voor het vakgebied of branche. Qua kennis ben je nog steeds zeer relevant en kun je dus nog steeds van invloed zijn. Als dit jou een goed gevoel geeft, zorg dat je kunt blijven bijdragen.

Leefritme

Blijf verbonden

Je professionele vaardigheden gebruiken in je vrijwilligerswerk brengt je weer in contact met nieuwe mensen en organisaties, die dezelfde waarden en passies delen als jij. En je kunt natuurlijk weer nieuwe dingen van hen leren en je laten inspireren door deze nieuwe connecties, en vice versa. Ook toont onderzoek aan dat deel uitmaken van een groep ook nog eens heel gezond is!

Help het goede doel

Je kunt ook overwegen jouw talenten in te zetten voor een goededoelenorganisatie, start-up of andere kleine organisaties. Denk onder andere aan zaken als IT, juridisch advies en marketing.

Deze organisaties hebben vaak niet de middelen om iemand met jouw ervaring in te huren, terwijl ze er wel veel baat bij zouden hebben. Kies een organisatie die je na aan het hart ligt en het wordt een mooie samenwerking. 

Voldoening

Opgedane vaardigheden inzetten in vrijwilligerswerk geeft veel gepensioneerden een goed gevoel. Het brengt zingeving en voldoening. Je professionele vaardigheden inzetten om anderen te helpen maakt toch echt het verschil! Dus heb jij de ervaring én zin om deze in te blijven zetten, doe dan vooral mee en maak impact tijdens je pensioen!

Meer over vrijwilligerswerk: